Група японски учени са провели много интересно проучване, за да докажат, че когато попаднем в стресова ситуация, нашето тяло излъчва особена миризма.  

За тази цел, експертите са работили с 500 души, участници в експеримента.

Сред доброволците имало както жени, така и мъже, а възрастта на всеки един от тях не надхвърляла 70 години.

Самият експеримент включвал решаването на цяла поредица от задачи, които били с различна трудност, но задължително включвали и такива, за които се изисква повече умствен капацитет.

Сложните задачи не били добавени случайно. Именно на тях разчитали учените, за да могат да доведат своите доброволци до състояние на стрес.

В помещението, където се провеждал експеримента, били монтирани също така и специални сензори, които прецизно да уловят миризмата, излъчвана от групата хора, участвали в проучването.

Резултатите били категорични – доказало се наличие на специална миризма, наречена „миризмата на стрес“. Учените я определят като близка до тези на зеленчуците зелен лук и чесън. Самата миризма била при различните хора с различен интензитет и със съответните нюанси.

Установено било също, че когато нашите рецептори доловят подобна миризма, тялото ни веднага реагира. Резултатът е, че започваме да се чувстваме много уморени и ни се иска да поспим.

Точно и по този начин японските учени  обясняват специфичната „сънна“ атмосфера в офис помещенията.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *