“Една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен.” е позната фраза, базирана на поговорка от далечната 1866 г., а именно “Eat an apple on going to bed, and you’ll keep the doctor from earning his bread.” („Яжте ябълка, когато си лягате, и ще попречите на лекаря да спечели хляба си.“)

Ябълка вместо лекарство - 8 здравословни ползи

Ябълките са свързани с редица ползи, които могат да помогнат за насърчаване на дългосрочното здраве.

 

Силно питателни

 

Ябълките са заредени с важни хранителни вещества, включително фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Ябълките са богати на витамин С, който действа като антиоксидант за неутрализиране на вредните съединения, известни като свободни радикали, и предпазва от болести. Ябълките също са чудесен източник на антиоксиданти като кверцетин, кофеинова киселина и епикатехин.

 

Подпомага здравето на сърцето

 

Проучванията показват, че консумирането на повече ябълки може да бъде свързано с по-нисък риск от няколко хронични състояния, включително сърдечни заболявания, инсулт и др. Това може да се дължи на наличието на флавоноиди, открити в ябълките, които са съединения, за които е доказано, че намаляват възпалението и предпазват сърцето.

 

Ябълките също са заредени с разтворими фибри, които могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане и нивата на холестерола, като и двете са рискови фактори за сърдечни заболявания.

 

Добави описание

 

Съдържа съединения за борба с рака

 

Ябълките съдържат няколко съединения, които могат да помогнат за предотвратяване на образуването на рак, включително антиоксиданти и флавоноиди.

 

Според някои изследвания се смята, че диета, богата на плодове и зеленчуци, може да предпази от рак на стомаха, дебелото черво, белите дробове, устната кухина и хранопровода.

 

Подпомагат загубата на тегло

 

Поради съдържанието на фибри ябълките насърчават чувството за ситост, намаляват приема на калории и увеличават загубата на тегло.

 

Подобрете здравето на костите 

 

Проучвания при хора и животни са установили, че консумирането на по-голямо количество плодове може да бъде свързано с повишена минерална плътност на костите и по-малък риск от остеопороза.

 

 

Насърчаване на мозъчната функция

 

Проучванията върху животни показват, че консумирането на ябълки може да помогне за намаляване на оксидативния стрес, предотвратяване на умствения спад и забавяне на признаците на стареене.

 

15 причини да ядете ябълки всеки ден >>>

 

Добави описание

 

Предпазват от астма

 

Проучванията показват, че повишеният прием на ябълки може да е свързан с по-нисък риск от астма.

 

Намаляват риска от диабет

 

Яденето на една ябълка на ден е свързано с 28% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2.

 

 

Прекаляването с количеството ябълки на ден обаче може да причини газове, подуване, болки в стомаха и корема. 

 

 

 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови