София. До края на седмицата ще бъде издадена заповед за отваряне на детските градини от 14 декември. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов пред журналисти по време на след получаването на договора за 20 нови оборудвани линейки за центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище. „Днес също имаме данни, които ни навеждат в тази посока, че би могло да се случи. От друга гледна точка до края на седмицата, ако продължат така тенденциите, те от понеделник ще отворят“, добави той. По думите на министъра на здравеопазването ако в четвъртък вечерта данните показват ясна и отчетлива тенденция, в петък ще има заповед само за яслите и детските градини, но без училищата.
Той подчерта, че се забелязва известна тенденция за намаляване на новозаболелите и за намаляване натиска към лечебните заведения. Министър Ангелов обясни, че няма абсолютен отговор на въпроса какви трябва да са данните, за да се премахне затягането на мерките. „Над 17 са показателите, които следи Дирекция „Здравен контрол“. Много е важно какъв ще бъде процентът на позитивните тестове и какво ще бъде числото на лекуващите се в лечебно заведение и лекуващите се в интензивни отделения. Също така много са важни възрастовата структура и броят на починалите. Важно е какво е мястото ни в ЕС по заболяемост и смъртност. Някъде в средата на седмицата след 14-ти трябва да имаме отговор на този въпрос“, добави той.
Относно това дали работят електронните направления за PCR тестове, той каза, че ежедневно се увеличава броят им. „Електронните направления за PCR тестове работят. Проблемът на системата е синхронизирането на съответните лични лекари със направления софтуер“, обясни проф. Ангелов. Той подчерта, че е обещал до края на годината електронната рецепта да е факт и тя ще бъде факт.
Министър Костадин Ангелов изказа позиция и относно приравняването на антигенните тестове и PCR. „Работим по този въпрос. В момента надделяват мненията в тази посока. Няма категорично становище на европейско ниво, което да приравнява антигенните тестове с PCR“, каза той. Проф. Ангелов добави, че ще вземе предвид мнението на експертите. „Има препоръка, която казва, че в големи колективи могат да се използват за скрининг антигенните тестове и да се потвърждават с PCR тест“, допълни той.
Министърът на здравеопазването предаде ключовете на новите 20 линейки за центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище. Автомобилите са закупени в изпълнение на проект BG16RFOP001-4.001-0001 “Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014–2020. Той обясни, че тези 20 нови линейки са част от голям проект за модернизация на спешната помощ, по който ще бъдат доставени 400 такива линейки“, каза той. „С тези общо стават 260. Остават да бъдат доставени 140, от които 42 са високопроходими и поръчката върви в момента“, обясни министърът. Министър Ангелов изказа надежда до края на годината да започне строителството по този проект.
Теодора ПАТРОНОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови