Чаят от куркума се приготвя от добре познатата подправка от кулинарията, а именно куркума. В медицината куркумата е известна със своите противовъзпалителни, антиоксидантни и антивирусни свойства, както и с други доказани лечебни ползи.

Чай от куркума
Чай от куркума

 

Какво е чай от куркума?

 

Куркумата често се използва като подправка в различни кухни. Тя е част от семейството на джинджифила, а произхода й е от Индия. В продължение на хиляди години лечебните свойства на чая от куркума са се използвали в индийската аюрведична и китайска медицина.

 

Как да приготвите чай от куркума? 

 

Повечето билкови чайове се приготвят от сушени листа, но чаят от куркума се приготвя от настъргана, изсушена или на прах куркума. Той има силен лечебен ефект, тъй като съдържа големи количества куркумин (химично съединение, известно със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства). 

 

Можете да си направите чай от куркума сами, като варите прясна куркума в гореща вода. Можете също да си купите чай от куркума в пакетчета или насипен чай, който да сложите в пакетчета за чай. Количеството куркума, необходимо за чаша чай, е около 1 ч.л.  Много често чайовете с куркумата се смесват с други подправки като джинджифил, черен пипер, кардамон,  карамфил, мед, лимон, мляко, портокалов сок, канела.

 

Добави описание

Препоръчително е да се консумира куркума с черен пипер, тъй като той може да увеличи бионаличността на куркумина с до 2000%.

 

Запарването на чай от куркума в кокосово (или други вид) мляко е също традиционен начин за приготвяне на чай от куркума. Този вид чай се нарича още “Златно мляко”. 

 

 

Добави описание

 

Съдържание на кофеин

 

Куркумата няма естествено съдържание на кофеин. Това прави чая от куркума идеален за хора, които са чувствителни към кофеина или го избягват. Въпреки че чаят от куркума не съдържа кофеин, той се счита за безкофеинова алтернатива на кафето, тъй като може естествено да повиши нивата на енергия.

 

Ползи за здравето 

 

  • Противовъзпалителни свойства

 

Куркумата е добре известна със своите противовъзпалителни свойства, което се дължи на активната съставка куркумин. Поради това често се препоръчва за хора с артрит, увреждане на черния дроб, Алцхаймер, белодробни заболявания и други възпалителни здравословни състояния.

 

  • Повишава имунитета

 

Съдържанието на антиоксиданти в чая от куркума го прави идеален за повишаване на имунната система. Счита се за ефикасен лек при настинка и грип, тъй като има и антивирусни и антимикробни свойства.

 

  • Може да помогне в превенцията на рака

 

Консумирането на чай от куркума също може да бъде полезно за профилактика на рака. Но изследванията в тази насока са в начален стадий, така че са необходими още проучвания, за да се потвърдят ефектите от куркума върху раковите клетки.

 

 

Добави описание

 

Странични ефекти

 

Куркумата като подправка или чай обикновено е безопасна за консумация без сериозни странични ефекти. Въпреки това, някои хора могат да получат странични ефекти като гадене, разстроен стомах или диария.

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови