Чага (от лат. Inonotus obliquus) е паразитна дървесна гъба, която най-често вирее по кората на брезата. Ето защо тази чудодейна гъба се нарича още брезова гъба. Ето какви са чудодейните свойства на гъбата Чага.

Чага гъба - лек от Сибир

Какво представлява гъбата Чага?

Когато спорите на гъбата попаднат в процеп на дървесната кора, гъбата започва бавно да се оформя като черна напукана издатина на стеблото. Тя достига до размери около 30 см в ширина и 15 см дълбочина. Отвън е черна, но вътре е кафява. И за разлика от другите дървесни гъби, тази е доста твърда, почти колкото самото дърво, към което е прикрепена. Необходими са обаче около 20 години докато гъбата порасне достатъчно и стане годна за консумация. 

Добави описание

Гъбата на практика се храни от дървесните сокове на брезата и се превръща в най-хранителната и богата на полезни вещества част от цялото дърво. Чага гъбата е изключително богата на мед, калий, цинк, калций, желязо, магнезий, манган, фитохимикали, феноли, ензими, витамини от група В.

Какви са лечебните свойства на гъбата Чага?

Брезовата гъба е особено популярна в Азия, най-вече в северните райони на Русия, където се приготвя чай от нея като превенция от развитието на ракови заболявания и като средство за подсилване на имунната система. 

Брезовата гъба потиска размножаването на коронавируса >>>

Гъбата чага е ефикасно средство и за намаляване нивата на кръвна захар, нормализирането на кръвното налягане и сърдечния ритъм, помага при някои храносмилателни смущения, язва. Брезовата гъба е също силен антисептик и се прилага при инфекциозни и възпалителни процеси като антимикробно средство. 

Гъбата чага е също мощен адаптоген, като помага на организма ви да се справи със стреса, помага за по-добрата ви физическа и умствена работоспособност и забавя процесите на стареене в тялото ви. 

Адаптогените – тайната на доброто здраве >>>

Добави описание

Как се консумира гъбата Чага?

Може да я намерите под формата на много препарати – капки, мазила, кремове, гелове, лечебни напитки. Но може да си я купите и изсушена и да си приготвите чай от нея или отвара за инхалации. 

Как да си приготвите чай от сушена Чага?

Залейте 25 гр. сушена гъба с 500 мл. вода и оставете да престои 6 часа, след което сварете гъбата за десетина минути, прецедете и добавете малко мед за вкус. Пие се по 100 мл. на ден, а останалото количество се съхранява в хладилник. 

Любопитно:

В Сибир наричат Чага “Гъба на безсмъртието”

В Китай й казват “Цар на растенията”

В Япония е позната като “Диамант на гората”.

 

Вижте също:

Мумийо – скална сълза >>>

Добави описание

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови