Може и да не сте се замисляли за това, но нашето тяло има способността да ни дава сигнали, когато нещо не е наред с организма ни. Един много често срещан такъв сигнал е например различното оцветяване на езика. В нормално състояние езика е мек и нежен, движи се свободно в устната кухина, цветът му е приятно розов, а повърхността на кожата леко белезникава и влажна. При определени заболявания обаче езикът се променя.

Тъмно червен език

Ако цветът на езика ви е станал тъмно червен, това е ясен сигнал за развитието на остро инфекциозно заболяване. Може да става дума за инфекция, исхемия или отравяне. При всички случаи трябва да потърсите спешно медицинска помощ.

Малиново червен език

Ако езикът ви е добил този оттенък, това е още по-зле. Причините могат да бъдат същите, както при тъмно червеното оцветяване, но да протичат в много по-остра форма.

Виолетов език

Станал ли е вашият език виолетов, това вероятно означава, че имате проблеми с кръвоносната система и нещо там не функционира както трябва. Особено и ако дишането е затруднено, тогава не чакайте, а бягайте бързо към лекарския кабинет.

Бял език

Плътното бяло покритие на езика говори за забавеното преминаване на храната по червата. Обикновено точно тогава ще забележите и констипация. В този случай трябва да предприемете мерки за разхлабване, тъй като запекът може да стане хроничен.

Жълт език

Жълтият език е признак за храносмилателно разстройство. Колкото е по-наситен цветът и по-дебела плаката, толкова положението е по-сериозно. Потърсете лекарска помощ.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови