Цветните есенции са форма на билкови лекарства, използвани в цветната терапия. Смята се, че в цветните есенции е запазена вибрационната енергия на цветята, която може да подобри негативните мисли и емоции.

Цветни есенции - още един начин да се погрижите за себе си
 © iStock

Терапията с цветя е вид алтернативна медицина, основана върху идеята, че цветята имат лечебна вибрационна енергия. За целта се използват цветни есенции, добити от специално подбрани цветя. Цветните есенции балансират емоциите и подпомагат психическото, физическото и духовното здраве. Смята се също така, че цветните есенции могат да помогнат на хора, изпитващи безпокойство, депресивни състояния и болка. Те също така подобряват имунитета.

Каква е разликата между цветните есенции и етеричните масла?

И двата продукта се приготвят от растения, но начинът е съвсем различен. За направата на цветни есенции цветята се натопяват в естествена изворна или пречистена вода. Към прецедената вода се добавя вид алкохол. Има обаче и цветни есенции без наличието на алкохол, които са подходящи за бременни и кърмещи жени, например.

При какви състояния могат да се използват цветните есенции?

  • При безпокойство, тревожност, депресия
  • За балансиране на емоциите
  • При болка

Добави описание

Рискове и възможни нежелани реакции

Тъй като цветните есенции са разредени разтвори, се смятат за безопасни. Но както всички лекарства, цветните есенции все пак могат да предизвикат нежелани реакции. Някои от тях са: кожни обриви, умора и главоболие. Според практикуващите цветна терапия подобни нежелани странични ефекти могат да се появят, когато цветната есенция „събуди“ емоциите и обикновено изчезват в рамките на един ден.

Как може да използвате цветните есенции?

През устата: Цветните есенции могат да се смесват с други течности като вода. Те могат да бъдат приемани и директно, поставяйки течността върху или под езика. Някои цветни есенции се предлагат и в различни форми като дъвка, разтворими капсули, таблетки за смучене, течни спрейове.

Винаги следвайте указанието на продукта, който смятате да използвате.

Върху кожата: Някои кремове имат в състава си цветни есенции. Продуктът се нанася като всеки друг крем, а когато става въпрос за намаляване на болка – тогава намазването може да бъде съсредоточено върху точно определена област.  Предлагат се и соли за баня с цветни есенции.

Прочетете още:

Цветята на д-р Бах при депресия и тревога

Седемте ароматни масла, които лекуват всичко

6 случая, в които не трябва да използвате етерични масла
 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови