Стресът е нещо, с което всички се сблъскваме понякога. Важно е обаче стресът да не се превръща в хроничен, защото тогава може да нанесе сериозни щети върху здравето на човека.

Хроничен стрес: 5 предупредителни знака, които да не пренебрегвате
 © iStock

Най-общо казано хроничният стрес представлява продължително и постоянно чувство на стрес, което може да повлияе негативно върху здравето, ако остане нелекувано. Хроничният стрес може да бъде предизвикан от различни неща – множество отговорности, проблеми в работата или семейството, травматични ситуации. Когато стресът се превърне в хроничен, нервната система няма възможност да активира правилна релаксационна реакция.

Как може да разберете, ако страдате от хроничен стрес? Вижте 5 предупредителни знака, които със сигурност не трябва да пренебрегвате:

Концентрацията е почти невъзможна

Когато човек страда от хроничен стрес, той изпитва невъзможност да се концентрира не само по отношение на работата си, но в ежедневието. Сякаш умът „препуска“ постоянно и човек не успява да направи последователен план какво и кога трябва да прави. Дори съзнателно да се опитва да успокои ума си и да се съсредоточи върху нещо, това е много трудно.

Проблеми със съня

Хроничният стрес прави така, че умът е неспокоен. Това от своя страна създава невъзможност човек да получи съня, от който се нуждае. Всъщност безсънието или некачественият сън са едни от най-честите признаци за хроничен стрес. В повечето случаи човек заспива трудно, а часовете сън са недостатъчни като време и качество.

7 съвета, с които ще победите безсънието >>>

Добави описание

Често главоболие

Хроничният стрес оказва влияние върху телата, като това включва и често главоболие. Главоболието може да е причинено от голямо напрежение, непрестанно мислене за проблемите и трудностите, с които човек се сблъсква. Колкото повече в безизходица се чувства някой, толкова повече ще страда от главоболие.

Чувство за липса на контрол

Много често, когато човек е подложен на хроничен стрес, той чувства, че сякаш няма контрол над живота си и всичко, което се случва в него. Това от своя страна го кара да се опитва още повече да контролира случващото се, но ефектът е точно обратният. Все пак освобождаването от притесненията не е толкова лесен и бърз процес.

Поява на „случайни“ болки в тялото

Хроничният стрес прави така, че страда не само психиката на човек, но и неговото тяло. Всъщност хроничният стрес може да бъде причина за появата на болки в различни части на тялото, за които няма реално обяснение. 

Добави описание

Прочетете още:

7 хормона, които тялото ви отделя при стрес

Знаците, че сте под голям стрес, но не го осъзнавате

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови