Храносмилателните ензими, както и пробиотиците подпомагат работата на храносмилателната система. Двете неща обаче имат различни функции. Разберете каква е разликата между храносмилателните ензими и пробиотиците.

Храносмилателни ензими и пробиотици – каква е разликата?
 © iStock

Макар храносмилателните ензими и пробиотиците да се различават помежду си, те са жизненоважни за здравето на храносмилателната система. Ако страдате от някакъв храносмилателен проблем, трябва да прецените добре от храносмилателни ензими или пробиотици се нуждаете, за да облекчите състоянието си.

По какво си приличат храносмилателните ензими и пробиотиците?

Храносмилателните ензими и пробиотиците помагат както за здравето на стомашно-чревния тракт, така и за храносмилането. Те се съдържат в някои видове храни, както и се предлагат под формата на добавки.

Каква е разликата между храносмилателните ензими и пробиотиците?

За да разберете как се различават храносмилателните ензими от пробиотиците, първо трябва да дефинираме всеки от тях. Пробиотиците са живи бактерии и дрожди, които спомагат за балансирането на чревния микробиом. Те са малки помощници, които възстановяват реда и спомагат за поддържането на хармония във вашата чревна екосистема. Те се борят срещу нежеланите бактерии и паразити.

Храносмилателните ензими от своя страна са неживи протеини, които ускоряват химичните реакции в стомашно-чревния тракт. Те играят ключова роля за правилното разграждане на храната, като по този начин се гарантира усвояването на приетите хранителните вещества.

Добави описание

Най-общо казано, пробиотиците са живи организми, които помагат да се поддържа баланс в храносмилателния тракт, докато храносмилателните ензими са неживи протеини, които помагат на тялото да усвои правилно възможно най-много хранителни вещества.

7 ферментирали храни, полезни за стомашно-чревния тракт >>>

Ползи от пробиотиците

Най-очевидната полза от пробиотиците е по-доброто здраве на червата, но тъй като здравето на червата е ключов компонент, влияещ върху цялото здраве, то ползите са много повече. Приемът на пробиотици има подобряващ ефект върху кожата. Пробиотиците също така насърчават здравословното тегло. И тъй като червата са най-големият имунен орган в тялото, пробиотиците поддържат имунната система силна.

Ползи от храносмилателните ензими

Когато храносмилателната система функционира както трябва, тя естествено произвежда достатъчно количество храносмилателни ензими. Има три основни категории:

  • Амилаза: намира се в слюнката и разгражда въглехидратите до прости захари
  • Протеаза: намира се в стомаха и разгражда протеините до аминокиселини
  • Липаза: произвежда се в панкреаса и се секретира в тънките черва; помага за разграждането на мазнините до мастни киселини

Добави описание

В някои случаи тялото не произвежда достатъчно храносмилателни ензими и по този начин храносмилателната система страда. В този случай може да се прибегне до допълнителен прием на храносмилателни ензими. Най-голямата полза от храносмилателните ензими е по-доброто разграждане на храната. Храносмилателните ензими облекчава състояния като подуване на корема, оригване, газове.

7 вида чай, които облекчават подутия корем >>>

От какво се нуждаете – храносмилателни ензими или пробиотици?

Отговор на този въпрос може да ви даде специалист, след като обсъдите своите симптоми с него. И двете помагат при проблеми с подуването на корема, образуване на газове, запек. Възможно е също така да приемате пробиотици и храносмилателни ензими заедно – макар функциите им да са различни, заедно те работят за по-доброто здраве на храносмилателната система.

Храносмилателен стрес – как да се справите с подутия корем, киселините… >>>

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови