Проблемите с храносмилателната система се случват по-често, отколкото се говори за тях. Всъщност при жените проблемите с храносмилането са дори по-обичайни, отколкото при мъжете. Научете повече за най-често срещаните храносмилателни проблеми при жените и как може да се избавите от тях.

Храносмилателните проблеми, с които най-често се сблъскват жените
 © iStock

Според различни проучвания дамите са по-склонни да се сблъскват с храносмилателни проблеми, отколкото мъжете. Най-вече това са киселинният рефлукс, синдромът на раздразнените черва и запекът. Често обаче тези проблеми не се обсъждат открито, защото все още някои хора смятат, че темата за храносмилателните проблеми е табу. Ако обаче направите първи стъпката да заговорите за някой подобен проблем, най-вероятно ще видите, че изобщо не сте единствените. Научете повече за храносмилателните проблеми, с които най-често се сблъскват жените и по какъв начин може да ги овладеете:

Киселинен рефлукс

Най-общо казано киселинният рефлукс представлява състояние, при което киселините от стомаха се връщат обратно към хранопровода. Често за възникването на киселинен рефлукс е отговорен долният езофагеален сфинктер, който не се е затворил след преминаването на храната. Киселинният рефлукс обаче може да бъде предизвикан и от консумацията на пикантно ястие или след поглъщането на твърде голямо количество храна.

Какво е усещането: Кисел или горчив вкус в устата или гърлото, лошо храносмилане и киселини в стомаха – парещо чувство, което се „издига“ към гърдите, са сред най-честите симптоми на киселинния рефлукс.

Добави описание

Какво да направите: Киселинният рефлукс е нормален, ако се случва само понякога или пък по-често по време на бременност. Има лекарства, които се продават в аптеките и които облекчават именно симптомите на киселинния рефлукс. От друга страна, ако смятате, че сте предразположени към този храносмилателен проблем, най-добре намалете риска по естествен начин. Избягвайте кисели храни, яжте по-бавно и не преяждайте. Също така се хранете поне три часа преди лягане, за да осигурите на стомаха си достатъчно време да усвои погълнатата храна.

7 съвета как да победите стомашните киселини >>>

Ако всяка седмица се сблъсквате с неприятните симптоми на киселинния рефлукс, това може да бъде признак за неговата хронична и по-тежка форма, наречена гастроезофагеална рефлуксна болест.

Запек

Запекът е сред най-честите храносмилателни проблеми, с които се сблъскват жените. По-бавното движение на остатъка от консумираната храна през дебелото черво е причина за появата на запек. Запекът сам по себе си не е болест, а в някои моменти от живота си дамите са по-предразположени към него – например по време на бременност и след раждане.

Добави описание

По-малко от три изхождания в седмицата се смята за запек. Ако изпражненията са прекалено твърди и преминават болезнено, това също е симптом на запека.

Какво може да направите: Пийте много вода, приемайте храна, богата на фибри, наспивайте се и бъдете физически активни. Дисбалансът на чревния микробиом също може да бъде предпоставка за появата на запек. Качествени пробиотици, съдържащи бифидобактерии ще бъдат от полза.

5 ефективни сока срещу запек >>>

Подуване на корема

Подуването на корема при жените може да бъде предизвикано от месечния цикъл, от натрупването на газове, лошо храносмилане или по-бавно преминаване на храната (знаехте ли, че жените имат по-дълго дебело черво от мъжете?). Понякога подуването на корема може да означава бактериален свръхрастеж или хранителна непоносимост.

Какво може да направите:Пийте повече билков чай и по-специално чай от джинджифил, мента и лайка, които подпомагат храносмилането и облекчават подутия корем. Някои йога пози също биха могли да намалят подуването на корема. Ако подуването на корема продължи по-дълго време и е придружено с болка, посетете вашия лекар.

Добави описание

Прочетете още:

6 храни, полезни за храносмилателната система

Храносмилателен стрес – как да се справите с подутия корем, киселините…

Запекът не е болест, а симптом – как да го преодолеете?

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови