Четвъртата кръвна група се явява най-младата и рядка (около 8% от населението на Земята), възникнала по научни данни преди 2000 години. Тази кръвна група се е формирала вследствие на мигрирането и смесването на хора с кръвни групи „A” и „B”. Психологическите им характеристики показват, че те са изключително емоционални, спонтанни, интуитивни. Повече за характера на кръвна група AB може да прочетете тук: “Най-опасната кръвна група”.

Притежателите на кръвна група „AB” имат деликатна и чувствителна храносмилателна система. Имунната им система е много уязвима, не са устойчиви на микроби и неблагополучия, обрали са минусите на двата типа – А и В. Хората от този тип често страдат от намален хемоглобин и са предразположени към сърдечно-съдови заболявания.

Подходяща за консумиране при тях е смесена храна. Поради комбинация от различните антитела на тип А и В при тази кръвна група съставянето на диети често е трудно. Един и същи човек може да бъде с намалена стомашна киселинност (тип А) и в същото време да се приспособява към месото (тип В). И обратно, въпреки че е програмиран за консумацията на месо, за неговото преработване да не достига киселинност на стомашния сок, което в крайна сметка води до отлагането на мазнини. В този случай трябва да се ограничи количеството на консумираното месо и да се увеличи приемането на зеленчуци и тофу, чудесен източник на протеини и за двата типа – А и B.

Подобен проблем често се среща при използване на елда, царевица и боб, които за тип А са препоръчителни продукти, докато при тип B могат да забавят метаболизма и насърчат наддаването на тегло. Поради това за АВ тип се препоръчва да се избягват тези продукти, както и продукти, получени от пшеница, тъй като съдържат глутен.

Специални диетични препоръки за тип AB:

Месни продукти – с ниско съдържание на мазнини – пуешко, агнешко, заешко; забранява се свинско, овче, патешко.

kravni-grupi-ndash-hranene-i-harakter-ndash-kravna-grupa-ab1
Салата с пуешко месо

Риба и рибни продукти – пъстърва, бяла риба, щука, немазен шаран.

Препоръчват се млечни продукти – кисело мляко, нискомаслени сирена и извара; елиминират се пълномаслено мляко и масло.

Растителни мазнини – полезни за употреба са зехтин, ленено и фъстъчено масло, но слънчогледово и царевично трябва да се избягват.

Хляб и зърнени храни – от тестените и зърнените култури могат да се консумират ръжен хляб и пшеничен зародиш, ориз, овесени ядки, зърнени култури и просо; забранява се елда, царевица.

Зеленчуци и плодове – всички зеленчуци са препоръчителни, с изключение на маслини, домати, чушки и царевица; всички плодове с изключение на банани, манго, фурми, портокали, кокос и нар.

От напитките – чай, кафе, вино, бира се приемат добре от кръвна група „AB”, без газираните и силните алкохолни концентрати.

kravni-grupi-ndash-hranene-i-harakter-ndash-kravna-grupa-ab4
Чай от джинджифил

Добре влияещи билки и подправки – джинджифил, зелен чай, бъз, чесън.

Други забранени продукти – ако сте на диета откажете кетчуп, оцет, черен пипер, черен чай, портокалов сок, слънчогледово семе.

Както можете да видите, диетата за Кръвна група „AB” не е много строга, така че няма нужда от радикална промяна в хранителните навици. Достатъчно е само леко да се ъпгрейдва чрез замяна на мазното месо с постно, както и замяна на други калорични и мазни храни с по-подходящи.

Препоръки за начин на живот:

Умерено редуване на почивка и физическа активност, балансирани спортове – плуване, колоездене, ходене, йога. Задължително е сутрешното хранене при тази кръвна група. Поради силната им чувствителност и емоционалност, нестабилна имунна система, при хората с кръвна група „AB” е добре да се избягват стреса, конкуренцията, недружелюбната работна среда.

За често срещани заболявания на хората с кръвна група чете в статията ни:

 

Николов

View all posts

2 коментара

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Николов

Най- нови