Всеки, който има проблеми с жлъчката се нуждае от специален режим на хранене. Обикновено проблемите са свързани с образуване на камъни, възпаления или запушване на каналите. Ето какви продукти са препоръчителни, ако страдате от жлъчка.

Плодове и зеленчуци

Най-полезните продукти са цвекло, репички, артишок, целина, лимон, грейпфрут, краставици и моркови.

Най-добре ги консумирайте сурови, във вид на салати, но не забравяйте да добавите лимонов сок, ако киселинността не е достатъчно висока.

Ферментирали храни

За предпочитани е те да са домашно приготвени. Много полезни са киселите краставички, както и другите видове туршии. Ферментиралите храни съдържат органични киселини, автоензими и пробиотици, а те подобряват храносмилането.

Фибри

Фибрите имат способността да абсорбират всички токсини и да прочистват тялото от тях. Затова трябва да наблегнете на тези храни, които са богати на фибри – овесени ядки, ленено семе, леща, моркови, боб, зелен грах, къпини, круши.

Добавки

За да компенсирате липсата на магнезий, лицетин и други важни компоненти, може да прибегнете до помощта на хранителни добавки. Например, аминокиселината таурин е чудесен начин да предотвратите появата на камъни в жлъчката. Относно дозировката, обърнете се за помощ към вашия лекуващ лекар и той ще ви насочи най-правилно.

И още един много важен съвет: Хранете се на малки порции.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови