Храненето на майката по време на бременността е от първостепенно значение за здравето и цялостното развитие на бебето в утробата. Става дума не само за неща, които касаят различните здравословни проблеми, но и за способностите за учене на детето, след като то се роди и порасне.

Може би не сте се замисляли, но така наречените микронутриенти /фитохимикали и антиоксиданти, витамини и минерали, чийто дефицит в организма е много опасен/ могат да активират или „изключат“ определени гени.

Резултатите от многобройни изследвания са доказали, че дори и малки промени в растежа и развитието на плода са определящи за здравето на бебето в бъдеще. Така например, развитието на когнитивната функция на детето в утробата зависи изключително от консумацията на полиненаситени мастни киселини от групата на омега-3, по време на бременността на майката.

За развитието на здраво бебе, чиято устойчивост на организма към инфекции и други неблагоприятни фактори е висока, е необходимо адекватно и балансирано хранене на всички етапи – от момента на зачеването, до първите 3 години от живота на детето.

Недостатъчното хранене по време на бременността и раждането на бебето води до редица проблеми – ниско тегло на новороденото, риск от развитие на атеросклероза, коронарна болест на сърцето, инсулинова резистентност, диабет, затлъстяване, хронични възпалителни процеси и алергични реакции. Също така, както вече отбелязахме, могат да се променят и когнитивните функции.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови