Хормоните на добрата форма могат да ви накарат да виждате живота само в розово, ако съумеете да поддържате баланса им. Как се постига хормоналното равновесие?

Хормоните на добрата форма - как да поддържате баланса
 © Сн.: iStock.com

Хормоните доставят информация на органите в човешкото тяло и регулират, стимулират или успокояват техните функции.

 

СЕРОТОНИНЪТ намалява апетита за сладко

Това вещество подпомага предаването на нервния поток от един неврон на друг и играе важна роля в регулирането на настро- ението, апетита и съня. Прекалено силните емоционални състояния, хранителните отклонения и силното желание за захар могат да говорят за недостиг на серотонин.

Серотонинът се произвежда от триптофана – аминокиселина, която се приема заедно с храната. Наблегнете на рибата, месото, яйцата, сиренето, бананите и ядките. Дневната светлина стимулира секретирането му, така че по-често излизайте навън!

 

ТЕСТОСТЕРОНЪТ стимулира сексуалното желание

Тестостеронът управлява либидото и при двата пола, въпреки че женският организъм го произвежда в много малка доза. По време на менопаузата той почти изчезва и това причинява спад на желанието за секс. 

Бъдете физически активни! Секретирането на тестостерона е свързано с мускулната маса, която намалява с възрастта, ако не я  поддържаме. Следете особено внимателно за затлъстяването около корема, защото тази мазнина смущава функциите на ендокринната система. Важно е храненето да е балансирано, богато на протеини и полезни мазнини. Най-подходящите продукти са яйца, мазни риби, бобови храни, рапично масло.

 

 

ЕСТРОГЕНИТЕоблекчават в периода на предменопаузата

Около 50-годишна възраст започва постепенният спад в производството на женските хормони, докато то напълно стихне. При голяма част от жените това предизвиква сухота на кожата и лигавиците, топли вълни, нарушен сън, променливо настроение. 

Консултирайте се с гинеколог, тъй като недостигът на естрогени може да бъде поправен с приема на синтетични хормони по лекарско предписание. Разбира се, те могат да бъдат заменени с фито-естрогени, на каквито са богати соята, лененото семе и някои други растения.

 

МЕЛАТОНИНЪТ подпомага съня

Мелатонинът се произвежда в организма, когато изчезне дневната светлина, тоест вечер и нощем. Ефектът е поява на желание за сън. Но нашият съвременен ритъм на живот и постоянното излагане на светлината на екраните нарушават този естествен биологичен механизъм.

Един час преди да се запътите към леглото, загасете всички екрани – на компютъра, телевизора, телефона. Тяхната синя светлина блокира производството на мелатонин. Вземете книга и прочетете няколко страници на приглушената светлина на нощна лампа – така неусетно ще преминете към съня.

 

 

ПРОГЕСТЕРОН за комфорт преди цикъла

Много жени страдат редовно от предменструалния синдром, характерен с усещане за подуване, напрежение в гърдите и раздразнителност в продължение на няколко дни преди цикъла. Отговорността обикновено пада върху прогестерона, който е в недостиг в този момент от месеца.

Дискомфортът може да се преодолее с приема на магнезий и витамини от група В, както и на ароматно масло от пореч.  

 

Постоянно уморени - причини и решения!

 

КОРТИЗОЛ – добър и лош стрес

Този хормон се отделя в организма в критични моменти и ни предпазва в случай на опасност. Но той става токсичен, когато стресът стане хроничен. В този случай той води до отслабване на имунната система, задържане на вода в тъканите, напълняване.

Най-добрата стратегия за поддържането му в оптимална доза е практикуването на релаксация, йога, медитация. 

 

 

ЕНДОРФИНИТЕбалансират настроението

Невероятната химическа фабрика, нашият мозък, произвежда естествен „морфин”, който ни помага да преодолеем успешно различни стресови ситуации. Ефектът на ендорфините се изразява в усещане за спокойствие и блаженство.

Има два лесни начина да стимулирате производството на ендорфини. Първият е физическата активност – ходене пеша, колоездене, плуване… Вторият обобщава приятните усещания като оргазъм, спонтанен смях, масаж. Не забравяйте, че удоволствието има лечебен ефект върху организма.   

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови