Ниската кръвна захар, известна още като хипогликемия, може да бъде опасно състояние. Ето защо е важно да се научите бързо да разпознавате първите признаци за нея.

Хипогликемия - признаците, че страдате от ниска кръвна захар

 

Какво представлява ниската кръвна захар?

 

Кръвната захар е известна още като глюкоза. Глюкозата идва от храната и служи като важен енергиен източник за организма. Въглехидратите – храни като ориз, картофи, хляб, тортили, зърнени храни, плодове, зеленчуци и мляко – са основният източник на глюкоза в организма.

 

След хранене, глюкозата се абсорбира в кръвта ви, от където се придвижва до клетките на тялото ви. Хормонът, наречен инсулин, който се произвежда в панкреаса, помага на клетките ви да използват глюкозата за енергия.

 

Ако ядете повече глюкоза, отколкото ви е необходима, тялото ви ще я съхранява в черния дроб и мускулите или ще я превърне в мазнина, за да може да се използва за енергия, когато е необходимо по-късно.

Без достатъчно глюкоза тялото ви не може да изпълнява нормалните си функции. Кръвната ви захар се счита за ниска, когато падне под 70 mg / dL. 

 

Добави описание

 

Странични ефекти от ниска кръвна захар >>>

 

Какви са симптомите на ниска кръвна захар?

 

Симптомите на ниска кръвна захар могат да се появят внезапно. Те включват замъглено виждане, учестен пулс, внезапни промени в настроението, внезапна нервност, необяснима умора, бледа кожа, главоболие, глад, виене на свят, изпотяване, затруднен сън, изтръпване на кожата, проблеми с ясното мислене или съсредоточаване, загуба на съзнание, припадъци, кома.

 

 

Първа помощ при симптоми на хипогликемия:

 

Чаша сок или обикновена сода, супена лъжица мед, 4-5 солени крекери, 3-4 бонбона или таблетки глюкоза, 1 супена лъжица захар.

Ако някой има тежка реакция, като загуба на съзнание, важно е да се приложи лекарство, наречено глюкагон, и незабавно да се свърже с бърза помощ.

 

Добави описание

 

 

Какви са причините за ниска кръвна захар?

 

Ниската кръвна захар може да възникне по ред причини. Ниска кръвна захар може да имат хора с диабет, които приемат лекарства, повишаващи нивата на инсулин в организма.

 

Приемането на твърде много лекарства, пропускане на хранене, ядене по-малко от нормалното или физическо претоварване може да доведе до ниска кръвна захар за тези хора.

 

Но не е нужно да имате диабет, за да страдате от хипогликемия. Някои лекарства като хинин, заболявания на бъбреците, хепатит и т.н. също могат да причинят ниска кръвна захар. 

 

Как се лекуват ниските нива на кръвната захар?

 

Когато нивата на кръвната ви захар са твърде ниски, яденето на нещо, съставено от въглехидрати, е от ключово значение. 

 

Енергийните барчета, плодов сок, пресни или сушени плодове, тестени изделия са добра храна за справяне с хипогликемията. 

 

Можете също така да приемате таблетки глюкоза, за да повишите бързо кръвната си захар, ако тя е ниска.

 

Ако вашето редовно планирано хранене не е за известно време, яжте малка закуска след епизода с ниска кръвна захар.

 

 

Не забравяйте да не преяждате! Това може да доведе до твърде високи нива на кръвната захар.

 

Ако ви предстои поход, тренировка или просто се очертава следващото ви хранене да бъде след пет часа, хапнете енергийно барче, въглехидрат или друга енергийна храна, с която да предотвратите падането на нивата на кръвна захар. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови