Всеки от нас може да си припомни емоциите, бушували в тийнейджърските ни години. Някои дори никога няма да забравят и последиците от необмислените си постъпки в тази възраст.

Американско проучване обясни защо тийнейджърите са по-склонни от възрастните към употреба на наркотици, както и безразборни сексуални връзки, шофиране в нетрезво състояние и други подобни неща, характерни за възрастта.

Учените, които изучавали енцефалограмите на подрастващите, стигнали до извода, че в младежките години активността на частите на мозъка, отговорни за мотивирането и вземането на важни житейски решения, е значително намаляла. Нещо повече – зоната на мозъчната кора, която е отговорна за вземането на информирани решения при подрастващите, почти не функционира. Тя започва да изпълнява функциите си с по-висока интензивност единствено когато е налице допълнителна стимулация, тоест задачата е изключително сложна.

На практика това означава, че за да оцени адекватно риска от необмисленото поведение, един тийнейджър се нуждае от силно външно дразнене – екстремна ситуация.

Затова и в нормално протичащото ежедневие, подрастващите не са в състояние да оценят правилно последиците от някои свои решения, както и им е трудно да преследват неотклонно определена цел. Мозъкът на тийнейджърите просто не знае как да мисли, тъй като отговорните за това зони от мозъка не са достатъчно активни през тази възраст. Това обяснява „поумняването“, което изведнъж се проявява след като човек навърши 20 години.

 

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови