Когато сте под стрес, тялото произвежда кортизол. Постоянно високите нива на кортизол от своя страна ви кара да се чувствате винаги напрегнати.

Успокой се с хапване! 15 храни, които намаляват нивата на кортизол
 © iStock

В подходящи количества кортизолът участва в регулирането на почти всички системи в тялото – настроение, метаболизъм, имунитет, памет и способност за запаметяване. Но ако нивата му останат високи твърде дълго, това започва да уврежда същите тези системи.

 

Защо високите нива на кортизол са толкова вредни?

Първо! Не изпадайте в паника, когато чуете високи нива на кортизол. Кортизолът всъщност е нужен, за да се справяте в стресови ситуации. Дори за събуждането ви сутрин е нужен кортизол.

Но ако продължително време сте стресирани, тялото ще започне да реагира.

Добави описание

Един от най-неприятните странични ефекти от продължително високи нива на кортизол е наддаването на тегло. В тялото се образува мазнина, която обгражда органите, червата и черния дроб и е възпалителна мазнина. Висцералната мазнина води до инсулинова резистентност и допринася за заболявания като високо кръвно налягане, коронарна болест и диабет тип 2.

Кортизолът също така отслабва активността на имунната система, като влияе на клетъчно ниво.

 

Признаци на висок кортизол

Продължително високите нива на кортизол може да се проявят с тихи симптоми. Въпреки че не винаги се забелязват веднага, те могат да са също толкова опасни за здравето.

 • Високо кръвно налягане
 • Чести прояви на мозъчна мъгла
 • Постоянно висок пулс
 • Безсъние, затруднено заспиване

Добави описание

 

15 храни, които идват на помощ

Няма магическа храна, която да ви отърве от стреса и моментално да намали нивата на кортизол. Но има съставки, които се борят с възпалението и регулират освобождаването на кортизол. Причината се крие в т.нар. чревна пропускливост. Стомашно-чревният тракт е полупропусклив, когато кортизолът е висок, тази степен на пропускливост става по-висока. В тези случаи разградените бактериални остатъци навлизат в кръвния поток, причинявайки възпаление, инсулинова резистентност и се стимулира освобождаването на повече кортизол.

Ето какво може да забави този процес:

 1. Зелен чай
 2. Карамфил (подправката)
 3. Червени чушки
 4. Киви
 5. Цитрусови плодове
 6. Ягоди
 7. Банани
 8. Портокали
 9. Пъпеши,
 10. Спанак,
 11. Броколи,
 12. Сладки картофи
 13. Сини сливи
 14. Кисело зеле
 15. Кимчи

 

3 начина да се освободите от стреса:

Казано така, звучи твърде просто. Всички знаем колко трудно е да се елиминира стресът от ежедневието. Въпреки това не бива да му позволявате да ви завладее.

Открийте своя начин да релаксирате в трудните моменти.

 

1. Наспивайте се

Качественият и продължителен сън е в основата на доброто здраве. Наспиването регулира мелатонина и кортизола и ви дава по-големи шансове срещу стреса. Вие вероятно също сте го забелязали: когато не сте си доспали, сте по-раздразнителни. 

 

2. Медитирайте

Дори да не практикувате йога, намерете своя начин да медитирате. Може да означава просто да останете насаме със себе си в тихо кътче у дома за няколко минути. Може да е слушане на релаксираща музика, може да са няколко вдишвания с притворени очи.

 

3. Не отричайте стреса

Едно от нещата, които вбесяват всеки ядосан човек е, когато чуе думите “Не се ядосвай!”. Само ако беше толкова просто… Не отричайте стреса, но и не го оставяйте да ви завладее. Признавайте, когато нещо ви е ядосало – така по-лесно ще го преодолеете.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови