Често празниците могат да са много стресиращи, затова всеки трябва да намери своя начин да се отпусне, за да си прекара добре. Вижте нашите 7 изпитани рецепти за усмихната и щастлива Коледа.

Усмихнати и щастливи на Коледа - 7 изпитани "рецепти"
 © iStock

1. Ограничете подаръците

Пазаруването на подаръци е стресиращо не само за портфейла ви. Всъщност напрежението около намирането на идеалните коледни дарове е толкова голямо, че много хора започват да ги обмислят още през есента. За да елиминирате този стрес, поговорете с близките си и поставете някакви граници – те може да са в бюджета или броя подаръци. Можете да подходите креативно и да си размените неща, които сами сте изработили – нещо за хапване, ръчно рисувана картичка и т.н. Не забравяйте, че магията на празника не е в подаръците, а в хората, които обичате.

 

Поканете Коледа у дома с нашите празнични рецепти, идеи за украса на дома и подаръци

koleda rozali

 

2. Направете си план

За да запазите усмивката си на Коледа, направете си планове. Добрата подредба на празничните ангажименти ще намали напрежението. Когато знаете кога какво предстои ще се подготвите предварително. Добрата организация започва с планирането.

план за коледа

3. Насладете се на всеки миг

Понякога, увлечени в приготовления за Коледа, забравяме да се насладим на атмосферата. Ако усетите, че сте напрегнати, уморени и изнервени, спрете за миг. Поемете дъх и избройте наум 5 прекрасни неща от близките няколко дни – усмивката на детето, когато отвори подаръка си, прегръдката на любим човек, красотата на коледните лампички в зимната нощ. Ще се изненадате колко много малки радости ви заобикалят, стига да сте готови да ги видите.

 

4. Останете активни

Не забравяйте, че трябва да сте активни и по празниците. Това не само ще попречи да качите някое и друго килце, но доказано ще ви направи по-щастливи. Дали ще е обикновено разтягане сутрин, дълга разходка в квартала или упражнения със собствено тегло у дома, няма значение. 

коледа активни

 

5. Не бъдете перфекционисти

За да сте щастливи и усмихнати на Коледа, посрещнете празниците с правилната нагласа. Приемете, че не всичко ще мине по план. Ако сте перфекционисти и излизането извън плана ви напряга, помолете половинката да ви подкрепя, когато е нужно. Вманиачаването по контрола със сигурност ще провали празника ви, а може дори да развали настроението на цялото семейство.

 

6. Отделяйте време за себе си

Казват, че Коледа е най-чудесното време от годината. Но е и сред най-натоварените. Всички са у дома, посрещате гости, приготвяте трапези и какво ли още не. Винаги идва моментът, в който просто ви се иска да кажете “Стоп”. За да не стигате до там, отделяйте си по 15 минути 1-2 пъти дневно, в които да оставате сами със себе си. Настанете се на удобно и тихо място, пуснете си любима музика, притворете очи и просто спрете да мислите. Ще се изненадате колко благотворно ще ви се отразят тези “откраднати” минутки.

коледна медитация

 

7. Спазвайте само традициите, които ви доставят удоволствие

Спазвате ли стриктно всички коледни традиции? А това доставя ли ви удоволствие? Понякога, в желанието си да спазим всички традиции, стигаме до крайности. Да, може би майка ви и баба ви са приготвяли по 11 гозби за трапезата на Бъдни вечер. Но вие можете да приготвите 7. Ако нямате време, може да приготвите  и по-малко, а останалото да купите. Традициите са нещо много важно, което ни свързва със семейството и културата, но ако ги спазваме по задължение, не отдаваме никому заслуженото уважение. Направете свой прочит на празничните традиции.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови