Вероятно всеки от вас се е сблъскал с инсулта в реалния живот – някои лично са преминали през това заболяване, а други са загубили роднини или приятели. Това обаче което всеки трябва да знае е, че колкото по-навременна е медицинската помощ, толкова по-малка ще бъде засегнатата зона на мозъка и толкова по-успешен ще бъде резултатът от лечението.

Факт е, че при засегнатият участък мозъчните клетки умират моментално, но по неговата периферия те все още са живи и могат да бъдат запазени. Затова е много важно да се знаят признаците, предвестници на инсулт.

Болка в цялата глава

Най-често тази болка е предвестник на инсулт. Характерното е, че болката не се локализира, а се усеща сякаш в цялата глава. Тя е силна и болкоуспокояващите не помагат. Често е придружена от „трептене на точки“ (мухи) пред очите.

Замайване, нарушена координация и шум в ушите

Замайването се засилва, ако човек започне да се движи. Това е особено забележимо, когато ставате от леглото рано сутринта. Движения са неконтролируеми, походката – несигурна.

Проблеми с паметта, невъзможност за концентрация, нарушения на речта

Нарушенията на нервната дейност са свързани с клетъчната смърт в мозъка. Симптомите може да са леки и човек да не разбира какво се случва. Но среща затруднения при говорене и почеркът му е размазан.

Загуба на чувствителност от една страна

По правило това е изтръпване на крайник, което се разпространява по цялата страна на тялото. С по-нататъшното развитие на мозъчния удар едната страна на лицето или тялото не е функционална, езикът е обърнат настрани, при вдигане на ръцете едната може да се повдигне нормално, а другата – едва-едва.

 

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови