София. УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ започва кампания под надслов „Ваксинирах се, защото“. Това стобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Целта е да бъдат показани популярни лица от болницата, които са избрали да се имунизират срещу COVID-19, които да разкажат кога и как са взели това решение, имали ли са колебания, как е преминала ваксинацията при тях.

От УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ вярват, че най-убедителен е личният пример, особено когато е даден от хора, призвани да лекуват.
Кампанията започва с едно младо, 17-годишно момиче, което не е част от екипа на болницата, но въпреки това е свързано с нея – дъщерята на един от най-изтъкнатите имунолози в България и началник на Лабораторията по клинична имунология – проф. Доброслав Кюркчиев. Две седмици след като ЕМА (Европейската агенция по лекарствата) официално даде зелена светлина за ваксинация и при 12-15 годишните, тя е сред първите ученици, които се имунизираха във ваксинационния кабинет на болницата, с което даде пример на много свои връстници. Единайсетокласничката от столичната френска гимназия споделя, че още в началото на годината е взела решение да си постави ваксина, но досега е изчаквала да приключи имунизацията на уязвимите групи. Въпреки че баща й е сред първите лекари, заговорили за ползите от ваксините срещу коронавирус, момичето обяснява, че решението да се имунизира е било изцяло нейно.

На въпроса как и кога е решила да се ваксинира то отговаря: „Още, откакто излязоха ваксините през м. януари исках да се ваксинирам, но трябваше да изчакам първо по-възрастните хора в семейството ми да го направят. Не съм имала колебания, защото баща ми вярва във ваксините и в тяхното действие и това ми даде достатъчно спокойствие“.

Запитана дали баща й е повлиял на решението й, дъщерята на проф. Кюркчиев заявява: „Не, той никога не ми е казвал, че трябва да се ваксинирам, дори ми обясни, че не е задължително, ако не искам. Но неговата вяра във ваксините ме успокои, защото ако слушах всички реакции в обществото, щеше да е притеснително“.
Относно това дали основният й мотив е възможността да пътува или предпазването единайсетокласничката посочва: „Категорично и двете! Толкова дълго всички бяхме в ролята на жертви и нямаше какво да направим. Вече обаче имаме как да повлияем на ситуацията и няма как да не се възползваме от това. Ако не действаме сега, ще продължим да бъдем безпомощни и в ролята на жертви“.

За отражението на онлайн обучението през почти цялата учебна година върху нея и връстниците й тя коментира: „Беше меко казано ужасно, поне за мен и за хората около мен. Имаше само единични случаи на деца, които се радваха на тази ситуация. На повечето ни беше много трудно и непрекъснато правехме планове какво ще правим, когато всичко приключи. Сега вече имаме някаква зелена светлина и виждаме, че краят наближава. Дълго време обаче бяхме само с плановете“.
Във връзка с нагласите в нейния клас по отношение на ваксините при тийнейджърите дъщерята на проф. Кюркчиев казва: „Вече имаме ваксинирани от моя клас. Някои нямат отношение, защото смятат, че заболяването не е опасно за тях и проблемът не ги засяга. А това не е така. Всички ни засяга и видяхме, че не остана никой, който да не е засегнат от тази ситуация“.

На въпрос дали семейството й е било засегнато момичето отговаря: „Да, аз и майка ми се разболяхме през март, слава Богу не беше в най-тежката форма, но не беше и никак приятно, защото се наложи дълго време да сме изолирани и да се притесняваме. Не искам втори път да ми се случва такова нещо! Сега вече нямаме притеснения“.

Запитана какво би казала на своите връстници, ако може да се обърне към тях, единайсетокласничката посочва: „Бих им казала, че ако наистина искаме да променим нещо и да допринесем за успокояване на ситуацията трябва да действаме, а не само да се оплакваме. Твърде дълго време се оплаквахме и страдахме. Вече е време да направим някаква крачка“.

Тя заявява също, че първото нещо, което ще направи, като завърши имунизацията си след 21 дни, е да замине за езиков лагер с приятелки, като вече ще са напълно спокойни и тя, и хората около нея. „Ще си прекараме много хубаво лято, надявам се“, заявява дъщерята на проф. Кюркчиев.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови