София. В УМБАЛ „Александровска“ се е провела среща между ръководството на болницата и Евгения Романова, Христина Николова, Асен Николов, Георги Георгиев, Ева Романова – представители на организацията на трансплантираните пациенти. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Срещата е организирана по инициатива на Пациентската организация във връзка с появилите се в медиите спекулативни публикации за опасност от спиране на дейността на Клиниката по нефрология и трансплантации (КНТ) в болницата, чийто екип единствен в България оказва диспансерни услуги по проследяване и грижи за пациентите, очакващи или претърпели бъбречна трансплантация. В рамките на проведения разговор изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ проф. Борис Богов е заявил пред представителите на Пациентската организация със следните факти, че дейността на Клиниката по нефрология и трансплантации, ръководена от проф. Емил Паскалев, няма да бъде спирана за никакъв период от време.

По думи на проф. Богов клиниката ще бъде пребазирана за периода на епидемията в Клиниката по нефрология (доскоро ръководена от проф. Богов), като причината за това преместване е фактът, че в сградата на Втори хирургичен блок се разкриват новите 179 допълнителни легла за лечение на пациенти с COVID инфекция, с което тя се превръща в несигурна и нездравословна среда за лечение на трансплантирани пациенти.

Проф. Борис Богов уточнява, че разкриването на новите легла за пациенти с COVID-19 налага преместването на намиращите се в нея Клиники в сходни структури на болницата – Клиниката по хирургия на територията на Клиниката по обща и чернодробна панкреатична хирургия, Клиниката по кардиология в Отделението по кардиология на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести, Клиниката по нефрология и трансплантации в Клиниката по нефрология. Той пояснява, че целта е да се осигурят нормални условия за лечение на пациенти със сходни болестни състояния в сигурна среда.

Проф. Богов подчертава, че пребазирането на КНТ няма да се отрази по никакъв начин на грижите за нейните пациенти, тъй като са осигурени отлични условия за работа на екипа на проф. Паскалев за лечение и престой (при необходимост) на пациентите. От УМБАЛ „Александровска“ посочват, че в този факт са се уверили и представителите на Пациентската организация след като посетиха на място Клиниката по нефрология.
Проф. Борис Богов е категоричен, че специалистите на КНТ ще имат възможност да продължат да проследяват пациентите си, да извършват необходимите изследвания и процедури (вкл. плазмафереза) и на тази база на определят терапията им.

От страна на ръководството на болницата е изказана категорична убеденост, че лекарите от Клиниката по нефрология и трансплантация, както и всички останали лекари и медицински специалисти на Александровска болница ще продължат да се грижат за своите пациенти, съобразно техните специфични потребности, като едновременно с това лечебното заведение ще продължи да полага усилия да отговори на извънредните потребности от болнична помощ за пациенти с коронавирусна инфекция, като изпълнява ролята си на една от четирите основни болници на първа линия за София и за страната.

Екипът на КНТ може да бъде намерен на първи етаж (Клиника по нефрология) в сградата на Пропедевтиката на вътрешните болести, която се намира на входа на болницата от ул. Св. Георги Софийски 1, Арката на Александровска, които са достъпни с градски транспорт (тролеи 2, 8 и 9, автобус 72, метро – станция Медицинска академия).

Телефони за контакт:
– началник клиника: 02/9230 539;
– лекари/асистенти: 02/9230372;
– манипулационна: 02/9230507;
– канцелария: 02/9230 507;
– направление за амбулаторно наблюдение на бъбречнотрансплантирани и реципиенти: 02/9230240;
– приемно-консултативен кабинет: 02/9230 215.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови