София. От началото на седмицата потвърдените случаи на коронавирус в България в рамките на денонощие надхвърлиха 4 000, а броят на настанените в болнични заведения в страната превиши 7 000. На този фон от Центъра за спешна медицинска помощ в София посочиха, че здравната система трябва да бъде пощадена, защото не може да се справи с такъв наплив.

Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска посочи, че екипите в столицата са крайно недостатъчни.
„129 деца са хоспитализирани вследствие на коронавирус. Има много хоспитализирани в болниците. Вирусът се подмладява. Това трябва да бъде сигнал към нас и да погледнем сериозно към въведените мерки. Хората са безкрайно уморени и изнервени. Всички работим на ръба“, допълни тя.

Началникът на „Медицински дейности“ в Центъра за спешна медицинска помощ д-р Нина Ръсина посочи, че за 12-часово дежурство на спешните телефони се получава между 470 и 500 повиквания.
„От тях 50 са с COVID. Между 30-40 в момента се хоспитализират. Извън болните, които се обслужват, доста пациенти се обаждат и за да задават различни въпроси относно лечение и състояние. Ежедневно обажданията, свързани с COVID са над 100. Нашите диспечери освен, че поемат всички повиквания, отговарят и на въпроси относно състоянието им“, каза още тя.
В интервю за бТВ директорът на УМБАЛ “Св. Екатерина” проф. Генчо Начев предупреди, че се готвим за най-лошия сценарий и прогнозира, че в такъв случай ще се наложи някои болници да се наложи да приемат само пациенти, болни от COVID-19.
„Има напрежение в здравната система. Това, което казаха от Спешна помощ, е явно и ние го виждаме всеки ден. Самите факти – че 25 екипа в София не стигат, говори много ясно. Не е въпросът във финансите, но колегите имат някаква граница на издръжливост. Напрежение има и в болниците“, допълни той.

Директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов посочи, че очакванията са пикът на новозаразени с коронавирус да бъде около 10 април.
„При нас ситуацията е същата, както навсякъде. С днешна дата имаме 390 настанени, от които 10 деца и 40 в реанимация. Леглата с кислород са с 365, но все пак се запълва. Хората са свикнали да идват при нас, но „Пирогов“ обаче не е дядовата ръкавичка“, допълни той.

Според директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев за момента не е необходимо да се предлага въвеждането на вечерен час. Той допълни, че след промяната, която ще бъде направена, общият брой на леглата в болниците ще бъде 4 057, от които 344 ще бъдат за интензивно лечение. По думите му навсякъде в столичните болници броят на леглата е увеличен, особено на интензивните. Той заяви, че натискът към лечебните заведения е много сериозен. По думите му конкретна цифра като заболяемост, след която да се въведе локдаун в София, не може да се каже, но КПП-та няма да има, защото не са дали нужния ефект, когато са били въведени.
Междувременно правителството отпусна над 24 милиона лева отпусна правителството за осигуряване на 36 000 флакона ремдесивир. Министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов акцентира, че с осигуряването на количествата от лекарствения продукт здравната система ще бъде обезпечена с терапевтични възможности за справяне със заболяването.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови