Болките в ставите и мускулите, нервността – това са сигнали за помощ, които тялото изпраща. В търсенето на баланс между психическо и физическо здраве на помощ идва приложната кинезиология със своите лесни и много ефективни упражнения. Тялото ви говори, вслушайте се в онова, което ви казва!

Тялото говори, чуйте какво ви казва!

Active Sitting е система от леки лечебни упражнения, които да изпълнявате седнали на стол. С тяхна помощ можете да се справите с болките в гърба или кръста, да намалите нервното напрежение и дори да повишите самочувствието си.

 

За приложната кинезиология накратко

Езикът на тялото никога не лъже. Това е основният принцип в приложната кинезиология, която се формира през 1964 г от доктор Джордж Гудхарт. Тя разглежда здравето като триъгълник от структурна, биохимична и психологична част от човешкото тяло. На този принцип се опира Константин Ковачев, който преди 4 години създава уникалната система Active Sitting – първата цялостна програма за физическа и емоционална трансформация от този вид.

Приложната кинезиология съчетава връзката и взаимодействието между мускули, връзки, нерви, вътрешни органи. Биохимичната част се фокусира върху хранителния режим, баланса на чревната флора и изчистването на токсините. Психологичният аспект – зависимостта между физическите проблеми и емоционалната причина за тях.

коко костадинов

Коко Костадинов

 

Методът Active Sitting

Active Sitting представлява специализирани, лесни и леки упражнения и техники, които може да изпълнявате седнали на стол. Целта е постигане на баланс между физическото и емоционалното състояние.

Системата включва много техники от приложната кинезиология, които балансират и активират работата на мускулите в тялото, така че то да започне да работи в синхрон. Упражненията имат лечебен ефект и повлияват различни проблеми, свързани с опорно-двигателния апарат –
За да работи тялото правилно и да нямаме болки, е нужно тонусът на мускулите да е нормален. Тоест, да достигат достатъчно нервни импулси до мускулите. В повечето случаи някои от мускулите работят с намален тонус – на 20% от капацитета си, а други са в пренапрежение и болят. Тук причините са стари травми, лоши позиции на работа, преумора и стрес.

Изпълнява се първо масаж на точки в мускулите, които активират и балансират работата на слабите мускули, разтягаме и отпускаме пренапрегнатите мускули. Така мускулите започват да работят на 100%, засилва се кръвообращението, подхранва се нервната система и се подобряват стойката и дишането.

Включени са и техники, които намаляват напрежението и стреса. Само за десетина секунди рестартират и отпускат нервната система.

 

 

Работа от вкъщи – предизвикателство за тялото

През последните месеци живеем различно. Повече хора работят от вкъщи. Заседналият начин на живот е проблем, който виждаме по-често в условия на социална изолация.

Сред често срещаните физически последици са болките в кръста, врата и плешките. Стига се дори до паник атаки и бърнаут. Всичко това води до прием на тежки лекарства, които лекуват симптомите, но не се фокусират върху корена на проблема.

 

Упражнение за изправена стойка, болки във врата, кръста и плешките:

Раздвижване на гръдната диафрагма:

Изходно положение: Поставете ръце на пъпа с пръсти едни срещу други и вдишайте дълбоко.

Изпълнение: С издишване прибираме корема навътре и изтегляме пръсти нагоре, под ребрата.

Целта е да повдигнем и освободим диафрагмата, която е свързана с тонуса на мускулите на гърба и пълноценното ни дишане.

Упражнението се изпълнява 3 пъти.

раздвижване на гръдната диафрагма

 

Active Sitting за овладяване на емоциите

Интересното при системата Active Sitting е, че има техники за преодоляване на различни емоции – страх, яд, дори ниска самооценка.

 

При нервно напрежение

Нервното напрежение и страха може да тушираме чрез потупване на точките под ключиците, отляво и отдясно.

Потупването е леко, едновременно с палеца и показалеца на едната ръка, пръстите разтворени настрани с дланта към гърдите. Това продължава около 10 секунди, но ефектът е моментален.

ива, коко костадинов, активно седене

 

Емоционален рестарт

Много полезна е техниката “емоционален рестарт”, която може да се използва и при деца.

С дланта на едната ръка удряме дупето, а с другата – темето 10 секунди с усмивка, едновременно вдишване и издишване през цялото изпълнение на упражнението.

Техниката помага при силно положително или отрицателно вълнение (напрежение).

Подходящо е за деца на възраст от 5 години нагоре.

емоционален рестарт, активно седене

Tехника „тигрова лапа“

Използваме я, когато сме в напрегната ситуация и ни е паднала енергията. Свиваме пръстите така, все едно искаме да се захванем и да увиснем на мрежа и с нокътните плочки потупваме в горната част на гръдната кост – там се намира тимусната жлеза, която влияе на имунитета и биохимията.

Изпълняваме техниката 10-15 секунди, като през цялото време вдишаме и издишаме.
техника тигрова лапа

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови