Чувствате ли тревожност преди и през първите дни на месечния цикъл? Какви са вероятните причини и как да си помогнете сами?

Тревожност преди цикъл - нормално ли е?
 © iStoxk

Тревожност преди цикъл – възможни причини

Има няколко възможни причини да сте напрегнати или изнервени няколко дни преди месечния цикъл или през първите 1-2 дни след като настъпи. Ето кои са те:

Естествени хормонални промени

Около месечния цикъл в тялото на всяка жена протичат куп хормонални промени. Тялото произвежда повече хормони. Тялото се подготвя за бременност, но ако яйцеклетка не бъде оплодена, тези нива спадат.

При всички тези хормонални промени, невротрансмитерите в мозъка и червата се променят. Тези невротрансмитери са допамин и серотонин и са свързани с настроението. Затова и е нормално да сте напрегнати.

 

Очаквате промените

За повечето жени менструацията се свързва с неудобство и дори физическа болка. Затова и е нормално в дните около нейното настъпване да сте в нервно очакване. Затова опознайте тялото си, отбелязвайте цикъла си и направете всичко възможно да си осигурите комфорт, особено през първите дни.

 

4 възможни причини за липсваща менструация >>>>

Как да преборите болезнената менструация? >>>

6 причини цикълът ви да е по-слаб от обикновено >>>

тревожност

 

Предменструална дисфория – тежката форма на ПМС

Всяка жена е чувала за предменструален синдрм (ПМС) и свързаните с него неудобства. Предменструалната дисфория е тежка форма на ПМС. Засяга между 3 и 8% от дамите. Обикновено се проявява около 2 седмици преди менструация. Симптомите напомнят пристъпи на тревожност и депресия – промени в настроението, липса на концентрация, проблеми с паметта, резки промени в апетита, безсъние и дори физическа болка. Жените, при които се проявява предменструалната дисфория, са предразположени към депресия, имат паник атаки  или различни фобии.

ментрусални болки

 

Как да се справите с тревожността преди цикъл?

Ако месечният цикъл пречи на нормалното протичане на живота ви, вземете мерки.

Приемете, че всичко е нормално

Проучете подробно промените, които се случват в тялото ви преди и по време на менструация. Колкото повече четете, толкова по-добре ще опознаете себе си. Ако имате нужда, потърсете утеха във форуми, където можете да говорите спокойно и анонимно с други жени, преминаващи през това. Когато осъзнаете и видите, че не сте сами, ще се почувствате по-добре.

7 храни срещу тревожност >>>

 

Признайте, че сте напрегнати, без да се срамувате

Бъдете откровени пред себе си за начина, по който се чувствате. Ако не искате да говорите с друг, водете си дневник. Описвайте начина, по който се чувствате. В края на деня прочетете написаното. В края на седмицата – изчетете написаното през изминалите дни. Бъдете откровени и така е осъзнаете, че няма от какво да се срамувате. Постепенно започнете да търсите начини да успокоявате тревожността. Наблюдавайте какво успява да ви разсее и постепенно сами ще развиете механизми, които да ви помогнат да преминете през трудните дни.

тревожност преди цикъл

 

Опитайте с коремно дишане

Ако сте били дори само веднъж на йога, със сигурност сте чували са коремното дишане.

Тази дихателна практика е изключително полезна за здравето – какво физическото, така и психическото. А ето и как да го практикувате:

  1. При първите си опити сложете ръка на корема, за да усещате дишането. След това няма да имате нужда и може да оставите ръцете отстрани тялото.
  2. Вдишайте дълбоко така, че коремът ви да се издуе. В началото ще е трудно да фокусирате дъха там, но след 1-2 пъти ще започне да се получава.
  3. Издишайте всичкия въздух така, че коремът да се прибере.
  4. Направете 3-5 пъти.

 

Не очаквайте негативното

Случва ли ви се да сте в нервно очакване на тревожността? Избягвайте да се самонавивате и убеждавате, че нещо лошо ще се случи. Усетите ли, че търсите нервността, веднага си намерете занимание и пренасочете ума си. Четене, гледане на филм, чистене, миене на чинии – ще откриете какво помага. 

 

Самонаблюдението и активността са вашите инструменти да се справите с тревожността преди цикъл, ако изпитвате такава. Съветите обаче са приложими и ако усетите нервност. Живеем в особени времена и трябва ежедневно да си даваме кураж и да намираме свои пътища да победим лошите мисли.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови