Към кой тип хора спадате – интровертите или екстровертите? Може би нито към едните, нито към другите. Вие сте амбиверт. Разберете какви са особеностите и си направете теста, за да да разберете, дали не сте амбиверт.

ТЕСТ: Кои са амбивертите и дали сте от тях?
 © iStock.com, Колаж: Розали

Обичате да ходите на шумни купони и в същото време нямате нищо против да прекарате почивните дни в самота? Лесно влизате в контакт с други хора, но бързо се уморявате, ако общуването ви дойде в повече? Тогава към кой тип хора спадате – интровертите или екстровертите? Може би нито към едните, нито към другите. Вие сте амбиверт. Ето какви са особеностите

Обикновено екстровертите и интровертите (Разберете за Скритата сила на мълчаливите хора) се оценяват като два противоположни типа хора. Но в реалността всички ние се намираме някъде между тези два полюса. И именно типът амбиверт е по средата на скалата затвореност-общителност – обясняват специалистите. Всъщност повечето хора са амбиверти – имат смесени признаци и на интровертност, и на екстровертност. Именно амбивертите са най-приспособими към живота, защото чертите на техния характер са „изгладени“ – нямат „остри ъгли“, които биха могли да водят до неспособност за адаптиране.

Интроверт, екстроверт…

Например ярко изразените екстроверти обожават да прекарват всеки уикенд по купони, с часове да „висят“ на телефона и т.н. Но тази потребност от постоянно внимание от страна на околните ги прави по-повърхностни, непостоянни, понякога – капризни и досадни.


ЛЮБОПИТНО: Светът през погледа на екстроверта и интроверта


Интровертите пък напротив: странят от големите компании и най-много обичат да са сами. Но именно заради това, те често не могат да се изявят на работното си място, претърпяват неуспехи при работата в екип, не могат да намерят изход от конфликтна ситуация, която изисква гъвкавост…


ВИЖТЕ ОЩЕ: 4 типа интроверти и техните супер сили


А амбиверт?

От една страна, амбивертите се чувстват добре сред хора, а от друга, тяхното общуване с околните не излиза от рамките на разумното. Например ако в офиса колегите са заформили импровизирана сбирка, то амбивертът по-скоро ще отиде, ще се включи за кратко, а после ще се върне на работното си място, за да си довърши работата.

Любопитно е, че едно изследване на екип от Пенсилванския университет – САЩ, установило, че амбивертите се справят доста по-добре от екстровертите с продажби, колкото и парадоксално да звучи. Оказало се, че амбивертите носят на своята компания с 32% повече приходи от своите колеги екстроверти и с 24% повече – от колегите си интроверти.

Обяснението на учените е, че при амбивертите прекрасно се съчетават самоувереността и социалната гъвкавост. Защото екстровертите могат да бъдат доста настъпателни, а интровертите – неуверени в себе си.

Разбира се, не всички амбиверти са еднакви. Всеки човек си има уникален набор от личностни качества. Но обикновено разликите са в това, че при някои амбиверти има повече екстровертни, а при други – интровертни черти.
И сега вие се колебаете към кой тип личност спадате… Ще ви помогнем да разберете.


Т Е С Т

Отговорете с „да” или „не” на следните твърдения:

  • На купон лесно мога да завържа нови познанства, ако поискам.
  • Обичам да общувам с приятелите си, но дългите телефонни разговори ме изморяват.
  • Ако ситуацията изисква това, мога без проблем да се изявявам пред публика.
  • След два дни, прекарани в самота, започвам да изпитвам „глад” за комуникация.
  • Гледането на сериал е също толкова добра почивка за мен, колкото и събирането с приятели.
  • Еднакво може да ме вдъхновят и прочитането на хубава книга, и общуването с интересен за мен човек.

Е – какво ПОЛУЧИХТЕ? Ако на повечето твърдения сте отговорили с „да“, тогава вие сте щастлив представител на типа амбиверти.


Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови