Всеки знае, че тестостеронът е „мъжки хормон“. Всъщност тялото на жената се нуждае също толкова много от тестостерон, както и тялото на мъжа. Разликата е в нивата му.

Тестостерон не е само мъжки хормон! Защо и жените се нуждаят от него?
 © iStock

Тестостеронът при мъжете играе роля в сексуалното желание, производството на сперматозоиди, разпределението на мазнините, производството на червени кръвни клетки и поддържането на мускулна сила и маса. Тестостеронът се свързва с цялостното здраве и благополучие при представителите на силния пол. Този хормон обаче е важен и за жените.

Всъщност мъжете и жените са противоположни един на друг по отношение на хормонални проценти: мъжете имат 10 пъти повече тестостерон от жените, а дамите имат 10 пъти повече естроген от господата.

Добре известно е, че тестостеронът е важен за изграждането на мускулна маса. Това е и причината при мъжете тя да бъде повече. Ако една жена има по-ниски нива на тестостерон от нормалното, на нея ще ѝ бъде по-трудно да изгражда мускулна маса и да поддържа съществуващата. Могат да се появят проблеми и с костната маса. Това е особено важен фактор за жените с напредване на възрастта, когато плътността на мускулите и костите намалява.

Добави описание

Важно е да се отбележи, че продължителният прием на противозачатъчни хапчета понижава естествените нива на тестостерон в организма на жените.

Тестостероновите рецептори са навсякъде по тялото – включително репродуктивните органи, артериите и мозъка. Те играят важна роля в редица телесни процеси. Тестостеронът е известен като хормона, отговорен за сексуалното желание и сексуалната реакция и при двата пола. Либидото и оргазмената функция също са свързани с тестостерона.

Освен това и при мъжете, и при жените, тестостеронът помага на когнитивната функция и предпазва от депресия. Често срещано оплакване на жените с нисък тестостерон е, че имат „лошо настроение“ – не депресия, но все пак постоянно чувство на тревожност и тъга, което може да се превърне в депресия. Умората също може да бъде проблем заедно със загуба на вълнение и желание за живот.

До 40-годишна възраст нивата на тестостерон при жената обикновено са наполовина от тези, които са били на 20 години и често това е моментът, когато тези симптоми се проявяват.

Прочетете още:

Как да балансирате хормоните си по естествен начин?

Как да предотвратите хормонален дисбаланс?

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови