За да се отървете от хроничния запек, трябва да си набавите достатъчно фибри и продукти като плодове, зеленчуци и някои зърнени храни. Ето и няколко продукта, които, според експертите, ще помогнат да се реши напълно подобен здравословен проблем.

Чиа

Така например, 30 грама семена от чиа съдържат около 10 грама фибри. Можете да ги добавите към различни ястия и напитки. Ако не можете да си осигурите чиа, заменете го с  ленено семе – то също е универсален лек за борба с констипацията.

Ядки

30 грама шам-фъстък съдържат 3 грама фибри, а 30 грама бадеми – 3,5 грама. Освен фибри, ядките са и добър източник на здравословни мазнини, които също помагат при хроничен запек. Специалистите препоръчват да се консумират ядки за закуска и между основните хранения.

Леща

Лещата е една от най-добрите храни, която също така ще ви помогне да се отървете и от хроничния запек. Една чаша леща съдържа около 15,6 грама фибри, а това е почти половината от дневната стойност.

Черен боб

Той принадлежи към най-богатите източници на разтворими фибри –  една чаша съдържа над 15 грама. Употребата му нормализира чревната функция и предпазва от хроничен запек и от развитие на  колоректален рак.

Овесена каша

Овесената каша съдържа почти 4 грама фибри /в една чаша/. Тя не само служи като лек за хроничен запек, но и намалява съдържанието на лошия холестерол.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови