Често пъти панкреатитът е придружен от силна коремна болка. Обикновено болката се появява в левия хипохондрий и може да бъде остра или тъпа, като се влошава след хранене. Други симптоми на това заболяване са още гадене, повръщане, треска и диария.

Индивидуалното лечение обикновено се назначава от лекар. Общите препоръки обаче се свеждат до осигуряване на пациента на пълна почивка и въздържане от хранене за известно време. Специална терапевтична диета също помага за намаляване на болката.

Диетата при панкреатит включва чести (поне 5 пъти на ден) хранене, на малки порции, в строго определено време. Интервалите между храненията не трябва да надвишават 5 часа. Препоръчителни храни и ястия:
Месо
Препоръчват се диетични меса – от пуйка, заек, телешко месо, пиле /без кожа/, като най-добре е да бъдат варени и да не се овкусяват с подправки.
Забранени са свинското, пърженото и мазното месо.
Риба
Може да ядете постна риба (треска, щука, костур). Скаридите също са позволени.
Млечни продукти
Можете да ядете извара с ниско съдържание на мазнини, а също и всякакви други млечни продукти. Млякото е позволено, но само като добавка към храната. храната.
Яйца
Може да ги консумирате под формата на омлет, но само веднъж седмично.
Зеленчуци
Моркови, цвекло, карфиол, тиквички, картофи – всички те са разрешени. Най-добре е ако ги приготвяте варени на пара.
Забранени са зеленчуци като бяло зеле, бобови растения, кисели краставички, маринати, репички, репички, киселец, лук, чесън.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови