Случва ли ви се да се събуждате в ужасно настроение и изморени все едно не сте спали, а сте работили цяла нощ? Може би страдате от сънна инерция. Кога това е проблем и кога – нещо, което да оправите само с няколко дребни промени? Научете всичко за сънната инерция.

Сънна инерция - събуждате ли се изморени и кисели?
 © iStock

Тежкото чувство след събуждане – не искате да ставате от леглото, дори да отваряте очи. Изморени сте, може би леко дезиориентирани. Понякога дори не сте сигурни в коя част на дома си сте. Спали сте нужното време, но сякаш са ви събудили след кратка дрямка.

Това състояние има своето име: сънна инерция. Вероятно ви се случва понякога да се събудите в лошо настроение и с изброените симптоми. Най-често сънната инерция ви спохожда от време на време. Ако обаче се превърне в ежедневие, трябва да вземете мерки.

 

Сънна инерция: Симптоми

Независимо дали се будите от следобедна дрямка или сутрин, симптомите са едни и същи. Чувствате се уморени. Трудно ви е да се раздвижите. Раздразнителни сте и не искате да говорите. Възможно е дори да избухнете и да се скарате с първия човек, който дръзне да ви каже “Добро утро”. Понякога трудно се ориентирате – не осъзнавате коя част от деня е, колко е часа или какво предстои да направите. 

Как да заспите за 10 или 60 секунди >>>

Добрата новина е, че при почти всеки човек сънната инерция отшумява в рамките на 15-30 минути. В много редки случаи трае часове и тогава се нарича удължена сънна инерция. Ако ежедневно се будите и страдате от удължена сънна инерция, трябва да вземете мерки.

 

Какво да правите?

Ако сънната инерция е нещо, което смущава нормалното протичане на ежедневието ви, трябва да потърсите помощ. Започнете с посещение при лекаря и елиминиране на други заболявания. Често сънната апнея е причина за сънна инерция.

Обструктивна сънна апнея >>>

Първият съвет, който лекарят ще ви даде, е да спрете алкохола и да намалите значително кофеина. Самонаблюдавайте се и вижте дали това ще помогне.

сънна инерция, събуждане

 

Сънна инерция – как да си помогнете сами?

Преди да посетите лекар обаче, опитайте да си помогнете сами, като направите някои промени в начина си на живот. Ето как да се отърсите от сънната инерция и да я прогоните от ежедневието си:

 

Кофеинът – враг и приятел

За да се отърсите от симптомите на сънна инерция, най-успешният подход е да си направите чаша кафе след събуждане. Кофеинът ще ви подейства като животворна течност. Но може да бъде и нож с две остриета. За да предотвратите сънна инерция, ограничете количествата кофеин през деня. В случай, че планирате да дремнете следобед, едно кафе сутринта е напълно достатъчно. Следобедното кафе също трябва да изпиете най-късно до 5 следобед, за да е заспиването безпроблемно и сънят – качествен.

 

Кратка следобедна дрямка – защо не?!

Кратката следобедна дрямка също е начин да се предотвратите сънната инерция. Важното тук е, да знаете, че дрямката ще помогне само ако сте спали нужното време през нощта. Тя не може да замени 8-часовия нощен сън. 10-20 минути следобед са достатъчни, за да отпочинете.

 

Да бъде светлина!

Светлината може би е едно от средствата, които ще ви помогнат да елиминирате сънната инерция. Проучвания показват, че хората се будят по-лесно и в по-добро настроение, ако в стаята е светло. Затова, ако имате щори или плътни завеси, вдигнете ги, за да ви огреят първите утринни лъчи и да се събудите с усмивка.

събуждане

 

Проучете циклите на съня си

Опознайте начина, по който спите. Сънят на всеки се състои от цикли. Всеки цикъл има 4 етапа:

  • N1 – това е преходният етап, в който дишането, сърцебиенето и мозъчните вълни се забавят, за да заспите.
  • N2 – това е етап на лек сън. Мускулите се отпускат, сърцебиенето и дишането се забавят и очите спират да се движат.
  • N3 – в този етап спите дълбоко, а мозъчните вълни се забавят още повече.
  • REM – бързо движение на очите. В този етап от съня са най-ярките сънища.

Защо REM фазата на сън е толкова важна за здравето? >>>

Всеки етап трае по около 90 минути. Ако се събудите в края на цикъл, тоест след като е приключила REM фазата, ще сте свежи и в добро настроение. Това обаче е трудно да се предвиди. Има приложения за съня, които могат да ви помогнат. Ако обаче се будите посред нощ, за ходене до тоалетна например, планирането ще се обърка.

 

 

Други

Има някои алтернативи, които науката тепърва ще проучва. След като станете, отворете прозореца и оставете свежия въздух да прогони лошото настроение. Пускането на любима песен също е добър вариант, както и обикновеното измиване на лицето със студена вода. 

 

Дребни промени за по-добър сън

Възможно е сънната инерция да се дължи на лошо качество на съня. Ето някои бързи съвети, с чиято помощ да подобрите качеството на съня си.

  • Създайте си отпускащ ритуал преди лягане
  • Старайте се да спазвате режим на лягане и ставане
  • Изключете електрониката поне 30 минути преди лягане
  • Погрижете се спалнята да е тъмна и прохладна. Не слагайте телевизор там
  • Не яжте нищо тежко преди лягане

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови