„Не!“ на кецовете, Да!“ на сандалите, ако искате да се спасите от гъбичките – са съветите на д-р Ангел Митев, дермато-венеролог от ДКЦ ВИТА

Съветите на д-р Ангел Митев: „Не!“ на кецовете, Да!“ на сандалите...

 

Д-р Митев, какво представляват микозите?

Mикозите са инфекциозни заболявания, които се причиняват от гъбички. Самите гъби са паразити или сапрофити и се развиват върху органична среда. Размножаването им става чрез чрез спори. Наблюдават се повъхностни и дълбоки микози.

 

Кои части на тялото засягат повърхностните гъбички?

Както и името им напомня – горния слой на кожата, ноктите и космите.

 

А дълбоките гъбични инфекции?

Те увреждат дермата, хиподермата, подкожните тъкани и дори костите.  Причинителите на дълбоки микози обитават почвата и се хранят с разлагащи се организми. Те попадат в кожата при нараняване, но обикновено остават на мястото на имплантиране.

 

Какви са оплакванията на пациента?

Например при гъбички, причинени от котки (микроспорум канис), пациентът се оплаква от сърбящи еритемо-сквамозни зони (т.е. “червени и люспести”) с периферен ръб. Те могат да обхващат както тялото, така и окосмената част на главата.

 

Домашната котка, която е ваксинирана, може ли да е носител на подобна зараза?

Домашната котка може да е източник на заболяването, но най-вече, ако тя общува с други котки навън или ако е новодомец, наскоро прибран от улицата.

 

Идва лятото – периодът на басейни, морски атракции и спа терапии в хотелите. Гъбичките на краката ще започнат да измъчват много хора. Как протича инфекцията?

Възпалението често започва от краката или ноктите. И се разпространява чрез разчесване или употреба на хавлиена кърпа по басейните при любителите на плуването. Микозите се чувстват комфортно при създадена подходяща среда от влажност и топлина.

 

Когато говорим за гъбички по краката, как се заразяваме всъщност?

От това състояние страдат повече млади хора отколкото деца. Една от най-често срещаните причини е запарената и влажна среда на затворените или изкуствени обувки.

За съжаление от доста време са модерни затворените кецове и гуменки, които често допринасят за размножаването на инфекцията. В топлите и влажни дни е препоръчително да изберете сандалите или чехлите, дори да не ви изглежда толкова хитово.

Спорите могат да преживеят месеци или години в бани, съблекални или плувни басейни. Ходенето бос или ползването на обща хавлиени кърпи улесняват предаването на инфекцията.

Застрашени са хората, които имат някакъв имунен дефицит или при прилагане на имуносупресори, както и тези, които страдат от нарушена циркулация на кръвта и лимфата.

 

Как да познаем, че имаме гъбички? Какви са симптомите?

Пациентите се оплакват от силен непрестанен сърбеж по краката, който се засилва при затопляне и изпотяване.

Съществуват три основни клинични форми на гъбички на краката:

  • Интертригинозна форма, при която има засягане на участъците между 3-ти и 4-ти пръст и между 4-ти и 5-ти пръст на единия или двата крака. Типичен за тази форма е силният сърбеж особено при затопляне и изпотяване на ходилата.
  • Хиперкератотична форма, при която има зачервяване и залющване на кожата особено в областта на петите и свода на ходилото. Тази форма е позната още и като „мокасинов” тип гъбична инфекция. Често е комбинирана с онихомикоза (гъбична инфекция на ноктите).
  • Дисхидротична форма, при която се образуват мехурчета, пълни с течност. Тя също се характеризира със силен сърбеж.

 

Какво е лечението при гъбична инфекция?

Най-често лекуваме пациентите си локално, а при по тежки форми – и системно, съобразено с характеристика и с навиците на пациента. Но при всяко положение е нужна консултация със специалист, защото разпознаването и лечението понякога не е лесно и ако се лекувате със съвети, взети от социалните мрежи, може да си навредите.

Затова всички, които имат нужда от преглед и консултация, може да се обадят на  телефоните на Регистратура или да си запишат час през платформата superdoc.bg.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови