Какви са ползите за здравето, ако спрете алкохола за 30 дни? Научете повече за сухият януари – какво се случва, ако един месец не пиете алкохол?

Сухият януари - какво се случва, ако един месец не пиете алкохол?
 © iStock

Сухият януари накратко?

Сухият януари е световна кампания, създадена, за да насочи вниманието към консумацията на алкохол. Тя не е предназначена за хората с алкохолна зависимост, а за онези, които често си позволяват по-големи количества алкохол. 

 

Работохолиците са по-склонни към алкохолизъм >>>

 

Сухият януари цели да образова хората за вредата от системната злоупотреба с алкохол и да помогне за промяна в поведението.

В много части на света се провеждат проучвания, които установяват, че спирането на алкохола подобрява съня, прави хората по-енергични и им помага да свалят няколко излишни килограма.

Кампанията Сухият януари не е размахване на пръст и призив за пълен отказ завинаги, а за премисляне на навиците за консумация на алкохол и промяна в положителна насока. 

сухият януари

 

Сухият януари като предизвикателство

Сухият януари прилича малко на предизвикателство с намигване, за да стимулира хората да се включат. Но какво всъщност се случва с тялото на човек, ако изцяло спре алкохола за 30 дни?

 

Промените при всеки човек са различни и зависят най-вече от това, колко пие всеки ден. Ако пиете малко и от време на време, въздържанието от алкохол за месец ще ви даде усещане за постигане на някаква цел, ще изпитате по-скоро вътрешно удовлетворение.

Ако пиете често и повече, спирането на алкохола ще промени много ежедневието ви. По-качествен сън, бистър ум и дори отслабване са сред първите знаци на изчистване на тялото ви. 

Малцина знаят, но ако прекалявате с алкохола, дори само веднъж месечно, това увеличава риска от развитие на заболявания на сърцето.

 

Спрете алкохола за месец! А ето и ползите:

Почивка за черния дроб

Щадете черния дроб, защото многото алкохол му вреди. Не се случва за ден, но ако системно пиете повече от препоръчителната дневна доза, в черния дроб настъпват промени. До един определен момент те са обратими само за 1-2 седмици въздържание и черният дроб се възстановява сам.

Препоръчителната дневна доза е 2 питиета за мъжете и 1 за жените

черен дроб и алкохол

Нисък риск от заболявания на сърцето

Прекаляването с алкохола се отразява на здравето на сърцето. Ако при черния дроб вредите са обратими, тук не е така. Повечето проучвания подкрепят консумирането на вино в малки количества и доказват, че е полезно. Но са категорични, че прекаляването, дори да не е системно, уврежда сърдечно-съдовата система.

 

Отслабване

По традиция в началото на годината мнозина започват борба с излишните килограми. А спирането на алкохола е важно , когато искате да отслабнете. Алкохолът, независимо какъв, съдържа много калории. От друга страна виното, бирата и коктейлите съдържат много захар. Затова изключването им от ежедневието са отразява първо на килограмите.

 

Спиране на алкохола – съвети как да се справите

Пълното спиране на алкохола е по-лесно на думи, отколкото на практика. Особено ако сте свикнали да пийвате чашка-две с вечерята или в почивните дни. Да не говорим за купищата поводи през януари. Но има някои лесни за прилагане трикове, които да ви помогнат да успеете.

 

Поставете си цел

Обещайте си, че от “тази” дата няма да пиете в продължение на месец. Може и да не е 1-ви януари, никой не ви поставя срокове. Но изберете стартова дата и си я запишете на лист. Сложете го на хладилника, за да ви напомня постоянно. Смята се, че написването на целта увеличава шансовете ви за успех.

 

Черен дроб с токсини – 8 симптома >>>>

9 храни, полезни за черния дроб >>>>

черен дроб

 

Потърсете подкрепа

По-вероятно е да постигнете целта си, ако имате подкрепа. Затова помолете половинката ви да се включи. Или пък близък приятел. “Пътуването” винаги е по-забавно с компания.

 

Избягвайте изкушенията

Ако обичате да пийвате бира, докато гледате филм например, просто не си купувайте от любимата напитка през този месец. Далеч от очите, далеч от сърцето. Заменете бирата с чаша чай или горещ шоколад, толкова подходящи за зимния сезон.

 

Записвайте си как се чувствате

Обърнете поглед навътре, към себе си. И забележете как се чувствате. Има ли промени в начина, по който се чувствате? По-бързо ли заспивате, по-качествен ли е сънят ви? Чувствате ли се по-енергични? Видите и осъзнаете ли тези промени, спирането на алкохола ще ви се стори логично и след като “сухият януари” приключи.

 

Бихте ли спрели алкохола за месец?

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови