Хроничният стрес има симптоми, на които невинаги обръщаме внимание заради забързания ни ритъм на живот. Но трябва да ги следим и да ги овладеем.

Стрес! Кои са 10-те сигнала, които ви предупеждават?
 © Сн.: iStock.com

 

Симптомите на хроничния стрес са характерни и за други състояния и заболявания. Предлагаме ви 10 признака, по които да разпознаете, че състоянието ви е свързано с натрупани количества стрес, които надминават допустимото, и съвети как да се справите с тях.

 

1. Главоболие през почивните дни

Резкият спад на стреса може да предизвика мигрена, твърдят американски учени. Затова е изключително важно и през уикендите да се придържаме към същия хранителен режим и начин на живот, които спазваме през работните дни.

2. Мускулни крампи (гърчове)

Жените с най-високо ниво на стрес имат двойно повишен риск от мускулни крампи в сравнение с по-малко напрегнатите, такъв е изводът от едно проучване, направено в Харвардския университет. Авторите му обвиняват за това хормоналния дисбаланс. Фитнесът е ефикасно средство за релакс и облекчаване на крампите. Благотворният ефект се дължи на понижена активност на симпатиковата нервна система.

Вижте 5 неща, които мускулите ви искат да ви кажат.

3. Болки в челюстите

Болките в челюстта може да са признак за триене на зъбите по време на сън, което може допълнително да се утежни при повишени нива на стрес. От Американската дентална асоциация препоръчват употребата на специални предпазващи средства, които имат ефективност при 70% от пациентите.

4. Странни сънища

Качественият сън е съпроводен от позитивни сънища, които ни правят по-енергични през деня, обясняват експертите. Когато сме стресирани, ние се будим по-често, което нарушава нормалната ритмика на съня и води до появата на неприятни сънища. Затова опитвайте се да спите поне 7-8 часа на нощ и избягвайте приема на алкохол и кофеин преди лягане.

Как да контролирате сънищата си?

5. Кървящи венци

Според анализ, базиран на многобройни проучвания, стресираните хора имат повишен риск от перидонтит. Хронично повишените нива на стресовия хормон кортизол могат да отслабят имунната система и по този начин да подпомогнат развитието на болестотворни бактерии на венците. Лекарите съветват, ако се храним в офиса, винаги да имаме под ръка четка и паста за зъби. Освен това достатъчният сън и редовните физически упражнения допринасят значително за здравите венци.

6. Безпричинно акне

Стресът увеличава възпалението, което води до появата на акне, твърдят експертите. Те препоръчват след тежък ден да намажете лицето си с лосион, съдържащ салицилова киселина или бактерицидния агент бензоил пероксид, който ще предпази кожата ви от изсушаване. Ако до няколко седмици тя не се повлияе от това лечение, трябва да се консултирате с дерматолог.

Какво издава мястото, на което ни излизат пъпки?

7. Прехранване

Не приписвайте вашата увеличена нужда от храна и сладкиши на повишените нива на половите хормони във вашето тяло. Стресът е най-вероятният виновник за това. Проведено проучване е установило, че желанието за консумация на шоколад преди и след цикъл не се различава особено много. Ето защо се предполага, че периодичното прехранване със сладки не зависи изцяло от хормоналните фактори, а е резултат по-скоро на прекомерното напрежение, което ви кара да се тъпчете с всевъзможни лакомства.

8. Сърбеж по кожата

Наскоро проведено проучване в Япония доказва следния факт – хората с хроничен сърбеж живеят под много по-голямо напрежение, отколкото останалата част от изследваните. Въпреки че неприятното чувство на сърбеж може да бъде причина за стрес, специалистите смятат, че има и обратна зависимост. Психическото напрежение може да утежни състояние като дерматит, екзема и псориазис. Реакцията на организма към повишения стрес стимулира в по-голяма степен нервните окончания, което неминуемо води до сърбеж.

9. По-лоши от обикновените алергии…

Проведено е изследване, което доказва, че страдащите от алергия хора имат по-тежки симптоми, след като са преминали тест, който повишава нивото на стрес в организма. Хормоните на стреса могат да повишат продукцията на имуноглобулини, които се намират в кръвта и са отговорни за алергичните реакции.

10.  Болки в корема

Безпокойството и прекомерният стрес могат да причинят стомашни болки, придружени с главоболие, болки в гърба и безсъние. Експертите смятат, че хората, изложени на по-високи нива на стрес, са до три пъти по-предразположени на коремни болки, отколкото хората, живеещи без почти никакво напрежение. Причината за това е все още неизяснена, но доста убедителна теория смята, че мозъкът и храносмилателния тракт притежават общи нервни пътища. Когато съзнанието реагира на стреса, храносмилателната система също се възбужда и произвежда повишено количество на солна киселина, което създава проблемите. Решението на проблемите според клиничните психолози се крие във воденето на здравословен начин живот, избягване на стреса, спортуване и медитация. Въпреки това, ако страдате от чести коремни болки, консултирайте се най-добре с лекар, защото причината може да е съвсем друга.

Лекувайте стомашните проблеми с прости подръчни сред

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови