Все повече хора страдат от различни проблеми, свързани с психичното здраве. Все още обаче съществува неправилното схващане, че психологическите проблеми не са толкова важни. Истината е, че както физическото, така и психическото здраве има нужда от грижи.

Стрес или депресия? Каква е разликата?
 © iStock

Проблемите с психичното здраве могат да възникнат в отговор на едно единствено събитие (като загуба на любим човек или работа), но също така могат да бъдат и резултат от хронична, кумулативна ситуация като стресираща работа или предизвикателства във взаимоотношенията. Пренебрегването на психологичните проблеми само ги задълбочава. За щастие, също както физическите проблеми, така и психологическите проблеми могат да бъдат излекувани. Всъщност има голяма взаимовръзка между емоционално-менталното здраве на човек и физическото такова.

Ако самите вие смятате, че имате психологически проблем, първото нещо, което трябва да направите, е да разберете дали това е нормален стрес от житейските предизвикателства или е нещо по-притеснително като депресия.

По какво си приличат стресът и депресията?

Стресът и депресията споделят много симптоми и етиологии (причини) заедно с безпокойството. Когато стресът стане хроничен, това може да доведе до голямо разнообразие от симптоми, които се припокриват с тревожност и депресия – от нарушения на съня и апетита до отключване или обостряне на високо кръвно налягане, болка или автоимунни заболявания. И макар признаците да са подобни и понякога дори да се припокриват, има специфични разлики между това да сте стресирани и да сте депресирани.

Депресирани ли сте или просто тъжни?

Добави описание

Признаци на стрес

Стресът обикновено започва като чувство на претоварване или притеснение, предизвикано от конкретен тригер (или стресор), независимо дали е реална, непосредствена заплаха или предполагаема заплаха. Стресът е психофизиологично състояние, генерирано от възприятието, че изискванията (срокове, сметки, тренировъчно натоварване) са по-големи от наличните ресурси (умствена енергия, баланс по банкова сметка, фитнес ниво и т.н.) за изпълнение на дадена задача. Стресът се проявява по различен начин при всеки. Понякога е по-скоро физически (например повишена сърдечна честота, мускулно напрежение), а друг път е насочен когнитивно (например препускащи мисли, затруднено виждане на голямата картина. По-голяма част от хората усещат комбинация от физически и психологически симптоми.

Остър стрес: Острият стрес е отговор на единично събитие като загуба на работа. Той се появява и когато човек е притиснат от кратък срок, в който трябва нещо да се случи – например да си намери нова работа, ново жилище под наем и т.н. При остър стрес реакцията в крайна сметка отшумява и тялото се връща в състояние на равновесие (давайки на тялото и ума така необходимата почивка). Подобен стрес е нормална част от живота и еволюционен механизъм за оцеляване – и в по-голямата си част не е повод за безпокойство.

Добави описание

Хроничен стрес: Хроничният стрес продължава няколко седмици или по-дълго време. Въпреки че е подобен на острия стрес, тъй като включва същата физиологична верига от събития, хроничният стрес се случва, когато тялото остава в режим на стрес, макар самият стресор да е намалял. Хроничният стрес често може да прерасне в по-сериозни проблеми с психичното здраве, увеличавайки риска както от депресия, така и от тревожност. И тук е мястото, където стресът и депресията споделят прилики и е трудно да се разграничат.

Хроничен стрес: 5 предупредителни знака, които да не пренебрегвате

Признаци на депресия

Някои от най-честите симптоми на депресията включват чувство на безнадеждност, постоянна тъга, раздразнителност, загуба на мотивация, радост или интерес към преди това приятни дейности, проблеми със съня (или твърде много, или твърде малко), забавено мислене или говорене, проблеми с концентрацията или необясними физически болки. Тежестта на тези признаци може да варира от лека до тежка. Депресията влошава цялостното качество на живот и пречи на нормалното ежедневие.

Депресия или безпокойство? Какво ги различава? Как да се справите без лекарства?

Добави описание

Независимо дали преживявате стрес или депресия, потърсете професионална помощ. С подходящата подкрепа вие отново ще се чувствате добре и подобрите своето психично здраве. В някои случаи промяната изисква повече време, но с желание и постоянство, преборването на депресията и хроничния стрес е напълно възможно.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови