Да, много често лекарствата има тстранични ефекти, но те са нещо нормално и в реда на нещата. Но понякога страничните ефекти изглеждат по-страни и е редно да им обърнете внимание, ако изпитате някой от тях.

Страничните ефекти на лекарствата, които не трябва да пренебрегвате
 © istockphoto.com

 

 

Безпокойство

 

Понякога безпокойство е причинено от приема на определени лекарства – понякога дори лекарства, предназначени за лечение на самата тревожност. Безпокойството може да ви лиши от съня, да повлияе на концентрацията, да причини болка в гърдите и да затрудни храненето.

 

Храносмилателни проблеми

 

Някои храносмилателни странични ефекти могат да затруднят храносмилането, да ви обезводнят или да ви лишат от важни вещества, които идват от храната. Обърнете внимание на стомашно-чревни проблеми като диария, гадене, болки в стомаха, повръщане и липса на апетит.

 

 

Замаяност

 

Чувството за замайване не е животозастрашаващо, но може да повиши риска от падания, които могат да причинят сериозни наранявания. 

 

Сънливост

 

Друга причина за падане е сънливостта. Сънливостта от лекарства може да направи шофирането опасно, да повлияе на работата ви и да затрудни изпълнението на ежедневните задачи.

 

Добави описание

 

Суха уста

 

Слюнката е важна за здравето на устната кухина и когато дадено лекарство изсушава устата ви, увеличавате шансовете си да получите плака, кариес и заболяване на венците. Може също да започнете да получавате рани в устата, гъбични инфекции в устата (млечница) и напукани устни.

 

Халюцинации

 

Някои лекарства може да ви накарат да видите неща, които не съществуват, и шансът това да се случи е още по-висок, ако приемате някои лекарства. Тези видения могат да бъдат страшни и да ви накарат да действате по опасен начин, който наранява вас или другите.

 

Главоболие

 

Обичайно е да изпитвате болка в главата, когато приемате лекарства, но главоболието трябва да се наблюдава. Прекомерна употреба на лекарства или повторно главоболие може да възникне, когато приемате лекарства за главоболие за дълги периоди от време.

 

 

 

Добави описание

 

Сърдечни проблеми

 

Някои лекарства причиняват сърцебиене. Може също да имате болка в гърдите. Незабавно проверете болката в гърдите, защото тя може да има няколко причини, както свързани със сърцето, така и не. Езофагитът, предизвикан от хапчета (възпаление на хранопровода) е рядка причина за остра болка в гърдите.

 

Безсъние

 

Когато вашите лекарства затрудняват съня, с течение на времето вашето физическо и психическо здраве може да се влоши. Повишава се рискът за диабет, високо кръвно налягане, разстройства на настроението, наддаване на тегло, пътни инциденти, наранявания и падания.

 

 

Добави описание

 

Прижълтяване

 

Въпреки че е рядко, твърде голямо количество от някои лекарства може да причини хепатит или възпаление на черния дроб. В допълнение към пожълтяването на кожата (жълтеница), може да забележите болка в корема, умора и стомашно-чревни проблеми и може да имате треска. Нелекуваният хепатит може да увреди черния Ви дроб и в редки случаи може дори да се наложи чернодробна трансплантация.

 

Обрив

 

Около 5% до 10% от тежките лекарствени реакции са алергични реакции. Най-често това се проявява като обрив или уртикария по кожата ви. Сериозните алергични реакции могат да затруднят дишането и да бъдат животозастрашаващи. Мехури по устните, устата, очите и гениталиите може да са признак на сериозна лекарствена реакция, наречена синдром на Stevens-Johnson и токсична епидермална некролиза.

 

 

Шум в уши

 

Шум в ушите е състояние, което причинява звънене, бръмчене, щракане, съскане или бучене в ушите ви. Може да има отрицателно въздействие върху живота ви, като затруднява концентрацията, повлиява на настроението ви и предотвратява добрия сън.

 

Недостиг на въздух

 

Лекарствата понякога могат да причинят белодробни заболявания като астма, вътрешно кървене, автоимунни заболявания, които атакуват белодробните клетки и натрупване на течност в белите дробове. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате хрипове, болка в гърдите от затруднено дишане или кашлица, докато се опитвате да дишате.

 

Подуване/Повишаване на теглото

 

Ако вашето лекарство кара тялото ви да задържа течност, може да забележите, че имате подути ръце и крака. Подуването, което идва със задух, затруднено дишане или болка в гърдите, може да е признак за събиране на течност в белите дробове.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови