Мислите ли, че сами усложнявате живота си? Има ли моменти, в които ви се иска всичко да е по-просто? Вижте някои полезни съвети как да спрете да усложнявате живота си. Толкова е лесно!

Спрете да си усложнявате живота, толкова е лесно!
 © iStock

1. Винаги има какво повече да се желае

Колко често си казвате, че е можело да направите нещо по-добре? Дълго ли ви владеят подобни мисли? Просто приемете, че винаги има какво да се желае. И това не е лошо. Ще се учите през целия си живот, ще правите и добри, и лоши избори. Ще стъпвате върху тези уроци, за да ставате по-добри. Но не бива да се обвинявате по време на процеса. Защо ли? Защото процесът на учене е безкраен.

 

 

2. Бъдете честни – с другите и със себе си

Лъжите усложняват живота. Обикновено една лъжа води до втора, трета и така до безкрай. Рано или късно ще се оплетете в собствената си мрежа. Лъжите правят живота твърде сложен. Вместо да увъртате или да си измисляте извинения, бъдете честни с хората.

Важно е да сте честни и към себе си – да признавате успехите и провалите си; правилните и грешните решения

 

3. Общувайте ясно, говорете директно

Опростете живота си, като говорите директно и ясно. Това далеч не означава да казвате всичко, което ви хрумне, без да подбирате думите си. Но не увъртайте. Казвайте истината по най-възпитания възможен начин. Проявете такт.

Не говорете онова, което събеседникът иска да чуе. Фокусирайте се върху своите мисли и чувства и тренирайте да ги “обличате” в подходящите думи. 

 

4. Не бъдете материалисти

Животът ни днес просто е такъв. Отвсякъде ни се внушава, че имаме нужда от това и онова, още, по-ново, по-скъпо и по-модерно. Но количеството и качеството не са две еднакви неща. Спрете да се водите по тенденции, а пазарувайте според нуждите си. Не всяко желание трябва да бъде удовлетворено.

Вместо да си купите нова блуза, купете и засадете фиданка например. Полагайте грижи за нея. Удовлетворението ще е в пъти по-голямо.

материализъм, покупки

 

5. Няма да промените хората, спрете да опитвате!

Откажете се да променяте хората. Опитите ви да контролирате хора и обстоятелства ще усложнят ежедневието ви. Приемете онова, което се случва. Научете се да сте гъвкави и в действията, и в мислите си. Понякога е по-лесно да се оставите по течението.

 

 

6. Сложете край на токсичните връзки

Погрижете се за това, около вас да няма токсични хора. Такива, които ви провокират, заливат с негативизъм, карат да се чувствате недостатъчно добри и т.н. Ако не можете веднага да сложите край на отношенията си с тях, просто сведете до минимум времето, прекарано заедно. Токсичните хора в живота ви винаги ще ви “дърпат назад”. А опитите да поддържате връзка с тях ще усложнява неимоверно живота ви.

 

токсични хора

 

7. Не отлагайте

Често срещан проблем – отлагането. На задачи, на срещи и т.н. Те просто се трупат ли трупат, усложнявайки ежедневието ви. На всеки се е случвало. За да спрете този порочен кръг, просто трябва да поработите върху организацията си. Най-важно е да си поставите краен срок за нещо. Оттам нататък е въпрос на дисциплина. Ако ви е по-лесно, напишете всичко черно на бяло; обещайте си награда за добре свършена работа и т.н.

 

 

8. Казвайте “Не”, когато се налага

Не може винаги с всичко да сте съгласни. Опростете живота си, като започнете да казвате “Не”. Не можете вечно да опитвате да угодите на всички. Когато се научите да отказвате, ще имате повече време за хората и нещата, които наистина цените. Отказът е начин да спрете да търсите нечие удовлетворение и да добиете самочувствие.

 

Защо е полезно понякога да сме егоисти? >>>” height=”333″ src=”https://s.rozali.com/p/o/b/obicham-sebe-si-obich-sebeuvajenie-egoizym-egoizam-egoizum-245874-500×0.jpg?1622054723098″ width=”500″></a></p>
<p>  </p>
<h3><span>9. Фокусирайте се върху това, което можете да промените</span></h3>
<p> Не можете да контролирате всичко. Колкото повече опитвате, толкова повече ще трупате разочарования. Поработете върху способността си да приоритизирате. Фокусирайте действията си върху <strong>онова, което можете да промените</strong>; на което можете да въздействате. Приемете, че в някои ситуации ще сте безсилни и че не бива да насочвате усилията си в тази посока.</p>
<p>Източник: <a href=https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови