Твърдението, че консумацията на сок от кисели краставички може да ви избави от редица здравословни проблеми, звучи като анекдот. Но зрдравословните ползи на сока от кисели краставички съвсем не са мит.

Сок от кисели краставички като алтернативен лек

Сокът от туршии е богат на важни вещества, които могат да се справят лесно с проблеми като:

 

Макмурлук

Сокът от туршия съдържа натрий и калий, и двата са важни електролити, които могат да бъдат загубени поради прекомерен прием на алкохол. Следователно пиенето на сок от туршия може теоретично да помогне за лечение и коригиране на електролитния дисбаланс, което може да намали симптомите на махмурлук.

 

7 ферментирали храни, полезни за стомашно-чревния тракт >>>

 

Мускулни крампи и дехидратация

При дехидратация и мускулни крампи сокът от кисели краставички помага много по-бързо да изпитате облекчение, отколкото ако пиете същото количество вода. Около 1/3 ч.ч. сок от туршия е достатъчно, за да изпитате този ефект. 

Това може да се дължи на факта, че сокът от кисели краставички е богат на електролити, които се губят при усилена тренировка и обилно изпотяване. А също значение има и киселинността на сока, тъй като оцетът може да помогне за спиране на нервните сигнали, които предизвикват мускулните крампи. 

 

6 храни, които облекчават мускулните крампи >>>

 

Отслабена имунна система

Сокът от туршия има значителни количества витамини С и Е, два ключови антиоксиданта. Антиоксидантите помагат да предпазите тялото си от  свободни радикали, така че наличието на много антиоксиданти във вашата диета е добра идея. Витамините С и Е също помагат да се засили функцията на имунната система, наред с другите роли, които те играят в тялото ви.

 

Добави описание

 

Отслабване

Консумацията на храни, съдържащи оцет, може да ви помогне в борбата с килограмите, тъй като оцетът подпомага храносмилането. Важно е обаче да не прекалявате с количеството сок от кисели краставички, което консумирате, тъй като прекалено голямото количество пък може да бъде вредно за стомаха ви и да предизвика дразнене. 

 

Туршията, диетите и здравословното хранене >>>

 

ПМС

Сокът от кисели краставички може успешно да се справи с дискомфорта по време на цикъл, тъй като едновременно може да облекчи мускулните болки, а също и да ви хидратира бързо. 

 

Киселини

На много хора, които страдат редовно от киселини, противно на очакванията именно сокът от кисели краставички е нещото, което най-много и най-бързо им помага. Заслужава си да опитате, но първо с малко количество сок, за да не раздразните още повече стомаха си. 

 

Твърде много може да бъде вредно

Сокът от кисели краставички е с високо съдържание на натрий. А консумирането на големи количества натрий може да увеличи задържането на течности, което може да причини проблеми като подуване на корема и подпухналост.

Прекалено високите нива на натрий също са вредни за хора с високо кръвно налягане. 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови