Учените всяка година се изумяват все повече и по-невероятните свойства на сока от цвекло.

Нека видим кои са най-големите му ползи за здравето.

Подмладяване на мозъка

Сокът от цвекло може да възстанови мозъка на възрастен човек и да го подмлади. Отдавна се знае, че физическата активност е тази, която може да поддържа не само мозъка млад, но и всички системи в нашето тяло. Оказва се обаче, че пиенето на сок от цвекло се справя с тази задача дори по-добре. В това са се уверили учени, които направили интересен експеримент. Те сравнили резултатите на възрастни хора, които поддържат добра физическа активност с тези на хора, които пият сок от цвекло. Оказало се, че вторите са постигнали по-добри резултати при подобряване на мозъчната функция.

Възстановяване на мускулите

Учените също така са доказали, че сокът от цвекло помага за възстановяване на мускулите, повишаване на издръжливостта и облекчаване на възпалението. В проучването са участвали 30 души на възраст под 18 до 28 години. Всички те изпълнявали физически упражнения повече от 2 пъти седмично. Само някои от тях обаче пиели чист сок от цвекло, а другите – плацебо.

Когато изследването приключило, се разбрало, че резултатите от физическата активност на тези, които приемали сок от цвекло, са с 18% по-високи от тези, които са пили плацебо. Сокът повишава издръжливостта и значително намалява мускулната болка. Следователно   сокът от цвекло е идеален за хора, които тепърва започват да се занимават с фитнес.

Борба с рака

Учените са убедени в ефективността на употребата на сок от цвекло в борбата с рака. Те са сравнили лекарството адриамицин, което се използва за лечение на някои видове рак, с резултатите от редовен прием на сок от цвекло. Оказа се, че това лекарство е много подобно на веществото, съдържащо се в цвеклото. Това вещество се нарича бетаин. Само за 7 дни прием, растежът на злокачествени тумори в организма се забавил с повече от 12%.

 

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови