Поради богатото съдържание на калий смокиновият плод е добро лечебно средство при сърдечни и бъбречни заболявания, тъй като действа диуретично, а заради наличието на желязо се препоръчва при анемии. Смокинята подобрява храносмилането, прилага се и като леко слабително и отхрачващо средство.

Лабораторно от плодовата маса е извлечена фракция с изразено противотуморно действие.

Отвара от смокини с прясно мляко има леко изразено слабително действие и това я прави много подходяща за деца.

За същата цел при възрастните може да се използват сушени смокини, предварително накиснати в растително масло, които да се изяждат сутрин на празен стомах.

Отвара от плодовете или листата на смокинята се препоръчват и за повишаване защитните сили на организма, особено след прекарани тежки заболявания или при умствена преумора.

Същевременно отварата само от листа влияе благотворно при гастрити, възпаления на венците и гастрит, а смесена с прясно мляко се дава за успокояване на суха кашлица, при коклюш и възпаление на гласните струни. Същата отвара помага и при задух и стомашно-чревни неразположения.

От листата на смокинята се приготвя и лекарствен препарат, който в комбинация с ултравиолетово облъчване се използва за възстановяване пигментацията на кожата при хора, болни от вителиго.

Фурокумаринът псорален и етеричното масло, извлечени от листата, притежават фунгицидно и бактерицидно действие и се препоръчват при цистити, фурункулоза и други заболявания.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *