Има ли дни, в които ти се струва, че нищо не върви по план? Уж се организираш добре, а всъщност задачите не спират да се трупат и сякаш ежедневието ти е все по-усложнено. Можеш да улесниш живота си и то само с няколко прости правила.

Следвай тези 17 правила, за да улесниш живота си
 © iStock

1. Създай си график и го спазвай, доколкото можеш

Всеки ден върви по лесно, ако имаш график. Той ще те мотивира да останеш организирана. Графикът ти трябва да включва здравословни навици, време за себе си и време за задачките. Разбира се, че ще има дни, в които няма да успяваш да го спазваш напълно, но това не бива да те отказва.

 

 

2. Грижи се за себе си

Грижата за околните започва с грижа за себе си. Остави си поне 15-20 минути дневно за онова, от което се нуждаеш. То може да включва разкрасителен ритуал, прочитане на няколко страници от любима книга, слушане на музика, медитация и всичко, което ти помага да се отпуснеш.

Добави описание

 

3. Не приемай всичко твърде лично

Ако си от онези хора, които се изнервят и за най-малката дреболия, имаш нужда да промениш погледа си към живота. Всичко е по-лесно, ако разбереш, че не е лично. Грубият човек на опашката в супермаркета не те е прередил, защото има нещо към теб, а вероятно просто защото е невъзпитан. Не се оставяй всичко да те афектира, избирай битките си и животът ще е по-лесен.

 

4. Махни токсичните хора от живота си

Със сигурност не разполагаш с чак толкова свободно време, та да го губиш с хора, които те натоварват. Затова, вместо да пилееш ценните си часове, отърви се от токсичните хора в живота си – това са онези, които те търсят само когато имат проблем, които изсипват всичките си тревоги, без дори да попитат как си и т.н.

Добави описание

 

5. Приеми го – не можеш да угодиш на всички

Опитваш ли се да се харесаш на всички? Това патологично поведение прави хората, които го притежават, особено нещастни. Вместо да опитваш да си като хамелеон и да се харесаш на всички, покажи им истинската си страна и виж кой ще остане в живота ти.

 

6. Научи се да казваш “Не”

Не е възможно винаги да си на линия и винаги да си съгласна с всичко. Да се научиш да отказваш, когато не искаш/ можеш да се справиш с нещо, е съвсем нормално. Ако досега си се съгласявала, вероятно ще объркаш човека отсреща, но с времето всички ще приемат новото ти “Аз”.

 

7. Винаги бъди честна

Честността е най-лесният път. Не лъжи, защото обикновено една лъжа води след себе си друга и така до безкрай. Ако си честна, ще имаш по-високо самочувствие, ще се гордееш със себе си и ще си по-малко стресирана.

 

8. Винаги поемай отговорност за думите и действията си

Всички допускаме грешки. Научи се да ги приемаш и признаваш. Това ще те направи по-стойностен човек. Начинът, по който отговаряш за думите и действията си, разкрива коя си всъщност. Не избирай лесния път, защото това ще те стресира и в дългосрочен план ще ти донесе проблеми. А и според проучвания хората, които поемат отговорност, разбират останалите по-добре и прощават по-лесно.

 

9. Бъди търпелива

Поработи върху търпението си – това ще се отрази благоприятно и на психиката ти. Можеш да започнеш с дребни неща – недей да нервничиш на опашка, не се вманиачавай по свършването на някаква задача, ако нямаш време и т.н.

Добави описание

 

10. Приеми, че животът понякога поднася разочарования

Животът ти ще стане по-лесен, ако приемеш, че не всичко се случва според плановете и желанията ти. Да, ще има разочарования. Гледай на тях, като на житейски уроци. И помни, че провалите са възможност за нещо още по-хубаво да се случи.

 

11. Обичай се – без условия и без граници

Самокритичността срива самочувствието. Не гледай на себе си като на безгрешна, но се научи да обичаш себе си и в трудните моменти и в онези, в които допускаш грешка. Добра идея е да имаш тефтер, в който ежедневно да записваш всичко хубаво, което си направила през деня, всяко малко и голямо добро, всеки миг, в който си се почувствала горда. Ще се изненадаш как изписването на няколко прости изречение ще промени начина, по който гледаш на себе си.

Добави описание

 

12. Поставяй си цели

Поставяй си цели, ако искаш да си успешна. Но не забравяй, те трябва да са постижими. По-добре  е да разделиш “голямата” цел на малки стъпки. Така при завладяването и на малките върхове, ще изпитваш удовлетворение. Вместо да си поставиш за цел да свалиш 5 кг., нека целта да е 2 кг., следващата още 2 и така, докато достигнеш желаното тегло. Същото важи за всичко останало, което искаш да постигнеш.

 

13. Не се страхувай да поискаш помощ

Никой не е всесилен. Ти също не си. Ще има моменти, в които просто няма да се справиш сама. Не се страхувай да поискаш помощ. Освен че ще улесниш себе си, по този начин ще помогнеш на някой друг също да се почувства добре.

 

14. Бъди благодарна

Да изпитваш благодарност е нещо, сякаш позабравено в наши дни. А има толкова много, за което да сме благодарни. И тук помага воденето на малък дневник на благодарността. В края на деня може да запишеш малките неща, за които си благодарна – може да е приятен разговор с близък човек, прекрасна емоция, която си изпитала или просто нещо, което те е накарало да се усмихнеш.

Добави описание

 

15. Прощавай

Не бъди злопаметна, не задръствай ума и тялото си с негативни емоции. Приеми недостатъците на хората и се научи да им прощаваш. Хората ще те разочароват от време на време. Така, както вероятно и ти разочароваш тях. Но помни, че всеки и различен и се научи да прощаваш и да оставяш в миналото. Смята се, че задържането на негативни емоции в себе си повишава нивата на стрес влошава общото психическо състояние, а оттам може да се появят главоболие, болки в стомаха, мозъчна мъгла и т.н.

 

16. Отърви се от ненужните вещи

Материализмът е завладял ежедневието ни. Препълнили сме домовете си с вещи, повечето от които не ни трябват. Местим ги от шкаф в шкаф, чудим се защо изобщо ги имаме. Ще улесниш живота си, ако просто ги разкараш. Остави само дрехи, които ти стават и в които се чувстваш добре. Разтребвай по 1 шкаф дневно и отделяй онова, от което не се нуждаеш. Можеш бързо и лесно да го продадеш онлайн или да дариш на благотворителни организации за каузи, които подкрепяш.

 

17. Не се вманиачавай по контрола

Ако си от онези, които изпиват постоянна нужда да контролират всичко и всеки, вероятно тази точка ти се струва непостижима. Маниаците на тема контрол държат всичко да се случва според вижданията им – от подредбата на дома до поведението на непознатите. Този тип маниакално поведение е изключително стресиращо както за контролиращия, така и за близките му. Може да се отрази на междуличностните отношения и на психиката. Приеми, че не всичко зависи от теб и не просто не може, но и не бива да стигаш до крайности, за да управляваш действията на останалите. Веднъж намалиш ли желанието за контрол, огромна тежест ще падне от гърдите ти.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови