Синдром на поликистозните яйчници /СПКЯ/ - значим здравен проблем

Синдромът на поликистозните яйчници  представлява хормонално разстройство, което се установява при около 10% от жените в репродуктивна възраст.

Заради разнообразието от клинични прояви, някои характерни и за други заболявания, поставянето на точната диагноза може да се забави. Понякога това е причина за непоследователност при лечението. Има случаи, в които жените нямат никакви оплаквания. Един симптом също не е достатъчен, за да се постави тази диагноза. Става въпрос за съвкупност от оплаквания, които дори могат да не се проявят едновременно. Ранното поставяне на диагноза и предприемането на стъпки за лечение навреме могат да намалят риска от усложения като безплодие, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Затова редовните консултации със специалисти са задължителни. 

Безплодието е сред най-сериозните симптоми на СПКЯ – повече от половината от жените с поликистозни яйчници срещат трудности да заченат. Наличието на нередовен цикъл и нарушенията в овулацията допълнително влошават ситуацията. След неуспешни опити за забременяване за период от 6 до 12 месеца би могло да се мисли за консултация със репродуктивен специалист.

СПКЯ е често срещан сред жените с наднормено тегло, които водят заседнал начин на живот, не се движат достатъчно, както и тези, които прекаляват с въглехидратите. Свалянето на излишните килограми и правилният подбор на балансирана храна, както и спортът,  ще подобрят значително състоянието на тези дами.

Свръхпроизводството на инсулин в резултат на инсулиновата резистентност също е често срещана сред жените със СПКЯ. Намалената чувствителност към инсулина поражда необходимостта от производството на по-голямо количество инсулин от панкреаса и в резултат регулацията на кръвната захар  е нарушена.

В крайна сметка това води до нарушаване на равновесието на половите  хормони в организма на жената. Започва секретирането на голямо количество мъжки полови хормони /андрогени/ в женското тяло.

Завишените нива на тестостерона възпрепятстват освобождаването на яйцеклетката от яйчниците – тя може да  не се развие както трябва, или пък да не се освободи по време на овулация. Синдромът на поликистозните яйчници може да причини пропускане или липса на менструация. Нарушеният метаболизъм на глюкозата може  да доведе и до развитие на гестационен диабет по време на бременност, както и на диабет в по-късна възраст.

Поради инсулиновата резистентност при 50% от пациентките се наблюдава покачването на телесното тегло, което е предпоставка за сърдечносъдови заболявания като хипертония, нарушен липиден баланс, свързан със завишен холестерол, повишени триглицериди и намален добър холестерол.

СПКЯ увеличава 7 пъти риска от миокарден инфаркт при  жени между 40 и 60 години. Приема се, че това е  ранна възраст за такава диагноза.

Лечението на поликистозните яйчници е комплексно. Основно то е насочено към намаляването  на свръхпроизводството на инсулин и понижаването на нивото на мъжките хормони. Синдромът на поликистозните яйчници е напълно лечимо състояние. То се овладява с медикаменти  и спазване на определена диета, при която се избягват обработените храни, бързите закуски и прекаленото количество въглехидрати.

Доказано е, че жените със СПКЯ имат по-ниски серумни нива на инозитол /витамин В8/ в сравнение със здравите. Оттук възниква необходимостта да се компенсира недостигът му. Той може да намали нивото на захарта, да регулира менструалния цикъл, да подпомогне функцията на яйчниците, да подобри качеството на яйцеклетките, да увеличи възпроизводството и плодовитостта и дори да намали риска от гестационен диабет. Инозитолът може също да помогне при метаболитни проблеми, които са част от метаболитния синдром, който причинява СПКЯ.

Според проучване, той може да  подпомогне процеса на отслабване, както и да повиши добрия холестерол. Среща се често в плодове (грейпфрут), семена (бадеми, орехи) и зеленчуци.

Тази важна съставка за  женското здраве бихте могли да си набавите с РИХТЕР СайкълБаланс.

РИХТЕР СайкълБаланс е хранителна добавка на сашета, която съдържа 2g мио-инозитол и 200mcg фолиева киселина. Дневната доза е 2 пъти по 1 саше.

РИХТЕР СайкълБаланс регулира по естествен път женския цикъл и увеличава шансовете за забременяване, независимо дали страдате от СПКЯ или нямате този проблем.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови