От момента на раждането, хормоните контролират всичко в тялото ви – сън, нива на стрес, либидо, щастие и какво ли още не. Така че определено трябва да се грижите за хормоналния си баланс, а при липса на такъв, надали ще пропуснете някои от най-характерните симптоми.

Сигурни знака, че страдате от хормонален дисбаланс
 © istockphoto.com

 

Когато говорим за хормонален дисбаланс, проблемът звучи толкова всеобхватен и неясен. Как изобщо да разберем кои хормони са дисбалансирани, какви симптоми трябва да търсим, за да разберем дали хормоните ни не са наред?

 

Хормоните, които обикновено се дисбалансират първи, са кортизол и инсулин – съответно хормони на „стрес“ и „кръвна захар“.Те от своя страна пък влияят на хормоните, свързани с работата на щитовидната жлеза, яйчниците и тези, които отговарят за съня – съответно естроген, прогестерон, мелатонин. 

 

 

 

 

А ето и някои от първите признаци на хормонален дисбаланс, за които трябва да внимавате:

 

  • Имате проблеми със заспиването или съня през нощта. 
  • Борите се да станете от леглото дори след солидно количество сън. 
  • Имате нужда от повече кофеин или захар през деня, за да поддържате енергийните си нива. 
  • Забелязвате емоционални симптоми на ПМС – промени в настроението, гневни изблици и енергийни сривове.
  • Заядливи сте повече от нормалното за вас. 

Добави описание

 

Ако изпитвате един или повече от тези симптоми, може да имате нерегулиран кортизол, инсулин или и двете.

 

 

Какво да направите при хормонален дисбаланс?

 

Всичко пак опира до храненето

 

Важно е не само какво ядете, но и кога и по колко се храните на ден. 

 

Така, например, за да поддържате кръвната си захар в нормално количество през целия ден (без сериозни пикове и спадове), е добре да хапвате на всеки три до четири часа. Не чакайте да умрете от глад, за да сложите нещо в устата си. 

 

Също е важно да не ядете на крак. Седнете и се хранете спокойно. Не бързайте, дъвчете храната си добре, преди да я преглътнете. И се фокусирайте върху нещо положително, когато се храните. Защото, когато сте стресирани, червата ви не могат лесно да абсорбират хранителните вещества, които консумирате, така че няма значение колко броколи ядете.

 

 

Намалете алкохолните напитки

 

Чаша алкохол е като да консумирате шепа сладки бисквити. Това незабавно се отразява на кръвната ви захар. Алкохолът също повишава нивата на естроген, защото създава много допълнителна работа за черния ви дроб, така че той не може ефективно да детоксикира естрогена, което е една от основните му задачи. Този излишък на естроген може да предизвика по-тежки и по-дълги периоди, болки в гърдите, главоболие и бушуващ ПМС.

 

 

Добави описание

 

Помислете как ви влияе кофеинът

 

Кофеинът може да е причина да изпитвате тревожност редовно, да не може да станете от леглото сутрин, изпитвате проблеми със съня и заспиването или пък редовно сте жертва на енергийни сривове през деня. Просто се замислете как се чувствате 30, 60 и 120 минути след като сте изпили кафето и ще осъзнаете много неща за ефекта му върху вас. 

 

 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови