Увеличава се заболеваемостта от морбили в световен мащаб. От началото на годината има 365 000 случая. Това е най-високата стойност от 2006 г. до сега. Възможно е заразените да са милиони. Срещу това заболяване има ваксина, но може да е смъртоносно или да причини сериозни увреждания на децата, съобщиха от Световната здравна организация (СЗО), цитирани от БНР.

Почти три пъти са увеличени обявените случаи на морбили за последната една година.

Според директора на отдела за ваксинация към СЗО Кейт О”Брайън има притеснителна тенденция във всички региони на света към увеличение на случаите на морбили. Изключение правят Северна и Южна Америка, но намаляването там е съвсем малко.

“Имаме държави, където ваксинирането е недостатъчно, но имаме и страни, където ваксините покриват почти цялото население и въпреки това се намират малки неваксинирани общности, които водят до епидемия“, каза Кейт О”Брайън.

Според организацията разпространението на болестта се дължи на лошите здравни системи и заблуждаваща информация за ваксините.

“Категорично има семейства, общности, хора, които получава погрешна информация не само за сериозността на заболяването и рисковете, но и за ефикасността на ваксините и безопасността им, каза тя. Според нея подвеждащата информация е все по-голяма заплаха.

В Европа случаите на морбили също са рекордно високи, а четири държави, в които заболяването се смяташе за изчезнало, изгубиха този си статут. Това са Великобритания, Гърция, Чехия и Албания.

Николов

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Николов

Най- нови