София. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов представи сертификата за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие. По думите му всеки ваксиниран може да получи сертификат за извършената имунизация по два начина. Първият е с електронен подпис, с който гражданите ще имат достъп до електронното си досие. Тези, които нямат електронен подпис, от 1 февруари могат да го получат чрез личните си лекари, които имат достъп до тяхното досие и могат да го разпечатат. Министър Ангелов посочи, че сертификатът няма печат и подпис, а се генерира от системата автоматично, след като човек е имунизиран с двете дози на ваксина срещу COVID-19. Той добави, че всеки сертификат има QR код, с който може да бъде проверена валидността му от всяка институция в страната и чужбина, а злоупотреби не са възможни заради няколко нива на сигурност на системата. Сертификатът ще може да бъде проверен от всеки контролен орган в страната и чужбина. „Ако някой има страх от злоупотреби, може да се провери кой, кога е отварял електронното досие и с какъв електронен подпис. Ако притежавате сертификат, той може да бъде проверен с QR кода и можете да го носите със себе си. Не мисля, че ще има изискване в това отношение от граничните власти“, посочи министърът на здравеопазването.

Ивайло Филипов, директор на „Информационно обслужване“, посочи, че системата за електронното здравно досие е направена с електронен подпис, защото става дума за здравна информация, а това е най-високото ниво на защита. „В пациентското досие има раздели за личен лекар, прегледи, електронни рецепти, медицинска експертиза, имунизации и др. От системата може да се генерира сертификат за ваксинация. Имената са изписани на латиница и на български. Има уникален номер на сертификата. Системата е активна от днес. Оттук нататък ще надграждаме системата за електронното досие“, посочи Филипов.

Министър Ангелов посочи, че основна цел на електронното здравно досие е да бъдат улеснени всички участници в системата на здравеопазването. След представянето на сертификата проф. Костадин Ангелов посочи, че към края на март ще бъде достъпно електронно направление за всички диагностични процедури в доболнична помощ. „В графиката с тенденцията на функциониране на системата за пациентските електронни рецепти, трябва да кажем, че темпото за интегриране е бавно“, обясни проф. Ангелов.

По темата за глобените болници за нарушаване на ваксинационния план, министърът посочи: „Няма да спрем да правим проверки и навсякъде, където се нарушава този план, ще бъдат налагани санкции. Не съм запознат с констатациите от протоколите на РЗИ, но ми беше докладвано, че са ваксинирани хора, които не са лекари и сестри и не попадат в разписаните указания на ваксинационния план. Това е в “Св. Лазар”. Ако има и други лечебни заведения или до вас достигне такава информация, ще се радвам да ни се предостави навреме, за да я проверим“, заяви той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови