Чували ли сте за минерала селен? Може и да не е толкова популярен, колкото са магнезият и калцият например, но селенът е също толкова важен.

Селен – подценяваният, но нужен минерал
 © iStock

Селенът е минерал, от който тялото се нуждае. Той е важен за репродуктивното здраве, щитовидната жлеза, метаболизма. Една от най-важните му роли е като антиоксидант – предпазва тялото, като регулира нивата на свободни радикали и така намалява оксидативния стрес. Ето какво още трябва да знаете за селена.

 

Храни, източници на селен:

 • Стриди
 • Бразилски орех
 • Камабала
 • Жълтоперест тон
 • Яйца
 • Сардини
 • Слънчогледови семена
 • Пилешки гърди
 • Гъби шийтаке

 

Важно: Количеството селен в растителните продукти зависи от това, дали почвата, на която са отглеждани, е бедна или богата на селен. Затова е толкова важно да консумирате различни източници на минерала. Така ще се сигурни, че сте осигурили на тялото си нужното количество.

бразилски орех

Винаги хапвайте бразилския орех с мярка!

 

Селенова токсичност

Селенът е минерал, от който се нуждаете в не много големи дози. Важно е да се знае, че прекаляването е точно толкова опасно, колкото недостигът. До селенова токсичност се стига, ако приемете твърде много от минерала за кратък период.  Това може да се случи, ако изядете прекалено голямо количество храна, богата на селен, или приемете много хранителни добавки със селен. Симптомите на селенова токсичност са по-изразени, ако предозирате с добавки:

 • Косопад
 • Замаяност
 • Гадене и/ или повръщане
 • Тремори на крайниците
 • Болки в мускулите

В най-тежките случаи селеновата токсичност води до сериозни проблеми с храносмилателната система, увреждания на неврологичната система, инфаркт, бъбречна недостатъчност, дори смърт. Не започвайте прием на селен, без да сте си направили кръвни изследвания и да сте се консултирали с лекар.

главоболие

 

Селен – ползи за здравето

Селенът е силен антиоксидант

Свободните радикали са нормални вторични продукти, вследствие на някои процеси в тялото, включително обмена на вещества. По принцип свободните радикали не са толкова лоши, колкото често повтаряме. Проблемите със здравето се появяват, когато в тялото се получи прекалено голямо натрупване на свободни радикали – при тютюнопушене, прием на алкохол и вредни храни, стрес. Това натрупване се нарича оксидативен стрес и уврежда здравите клетки. Приемът на селен регулира броя на свободните радикали и предпазва клетките.

 

 

Селенът може да намали риска от някои видове рак

Проучвания откриват връзка между приема на селен чрез храните и намаления риск от някои видове рак – на белите дробове, на гърдата, на дебелото черво и на простатата. Предстои да се проучи в дълбочина ползата от приема на селен чрез хранителни добавки. За момента се знае, че облекчава страничните ефекти при лъчетерапия.

 

Селенът пази сърцето

Смята се, че недостигът на селен увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания. Освен това се намалява рискът от развитие на възпалителни процеси в тялото. Тези ползи отново са резултат от антиоксидантното действие на селена – регулира нивата на свободни радикали.

селен

 

Селенът се грижи за здравето на мозъка

Проучвания откриват връзка между приема на селен и забавянето на заболявания на мозъка, като Алцхаймер, множествена склероза и Паркинсон.

 

Селенът е важен за здравето на щитовидната жлеза

Любопитен факт: Тъканите на щитовидната жлеза съдържат повече селен, отколкото всеки друг орган в човешкото тяло. Селенът помага за правилното функциониране на щитовидната жлеза и предпазването ѝ от оксидативния стрес. Все по-често се говори за здравето на щитовидната жлеза, защото тя е свързана с метаболизма, правилните растеж и развитие на организма. Недостигът на селен се свързва със заболявания, като Тиреоидит на Хашимото.

 

Селенът подсилва имунитета

Селенът помага на имунната система, като намалява оскидативния стрес. Така тялото е по-добре подготвено да се бори срещу вируси, бактерии и паразити. От друга страна проучвания сочат, че дефицитът на селен се свързва с по-бавна реакция на имунната система.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови