Есента е идеалният момент за подсилване на защитните сили на организма, защото след нея идва зимата с нейните типични неразположения и е добре да сте подготвени за тях.

Сега е моментът да подсилите имунитета си
 © Сн.: iStock.com

Имунитетът е естествената защита на тялото срещу външните „агресори”. Патогенните микроорганизми се възползват от всеки спад на жизнените сили на организма, за да се размножават усилено, и това причинява болестите. За щастие, тялото има оръжия срещу тях.

 

Какво води до отслабване на имунитета?

Лошо хранене

Неправилният количествен и качествен баланс на храната, както и прекалената консумация на готови индустриални храни водят до недостиг на витамини и минерали.

8 храни, с които да подсилите имунитета си>>>

 

Излагане на токсични вещества и замърсители на въздуха

Сред тях най-вредни са химичните съставки на цигарения дим и тежките метали.

 

Прекалена употреба на лекарства

Голямото количество антибиотици, кортикоиди и противовъзпалителни медикаменти отслабват защитата на организма.

 

Стрес и недостиг на сън

Тялото и психиката имат нужда от почивка. Когато тя е недостатъчна или некачествена, вратата за вирусите е отворена.

 

Намалена защита? По какво да познаете?

  • Упорита умора
  • Повтарящи се инфекции
  • По-продължително зарастване на рани

 

Пробиотиците подпомагат защитата на организма

Това са живи микроорганизми, способни да окажат благотворен ефект върху чревната екосистема. Те подобряват храносмилането и усвояването на хранителните вещества, участват в синтеза на витамини от група В, възстановяват нормалната чревна флора след прием на антибиотици и други лекарства.

Изборът на пробиотици е труден, защото в аптеките се продават различни видове и комбинации. Те са ефикасни, когато:

  • могат да устоят на киселинността в стомаха
  • съдържат висока концентрация от живи и устойчиви бактерии
  • понасят се добре от организма
  • произвеждат противомикробни вещества.

Продължителността на живота на пробиотиците в червата зависи от тяхната способност да се задържат по чревната стена. Тя стига най-много за няколко дни, поради което е необходимо приемът да бъде редовен.

ВИЖТЕ СЪЩО: Д-р Йонко Мермерски за силата на пробиотиците>>>

 

Имуностимулиращи растения

 

Ехинацея

Тази билка е била използвана от индианците срещу многобройни неразположения. Тя има противовирусни свойства и предпазва от инфекции на дихателната система. Използва се превантивно и за лечение под формата чай, тинктура или мехлем.

Как се прилага ехинацея за лечение?>>>

 

Женшен

Той е ефикасен срещу умора и стрес, но освен това стимулира имунитета, като усилва размножаването на защитните клетки в организма. Препоръчва се приемът му в продължение на един месец през есента или за възстановяване на организма след заболяване.

 

Родиола

Корените й се използват традиционно в Русия и скандинавските страни за повишаване на физическите сили, срещу умора и някои инфекции. Екстрактът от родиола се приема сутрин и на обяд преди хранене в продължение на 15-20 дни.

 

20 билки срещу здравословни проблеми>>>

20 билки срещу здравословни проблеми

 

Вълшебният екстракт от семки на грейпфрут

Този универсален антисептик се използва за оздравяване на храносмилателната система. Освен това благоприятства възстановяването на организма след заболяване.

Екстрактът от семки на грейпфрут съдържа голямо количество биофлавоноиди и витамин С, на което дължи антиоксидантните си свойства.

Приема се превантивно в рискови периоди като смяна на сезоните и грипни епидемии.

 

Силата на витамините

 

Витамин А

Без този витамин клетките не могат да нарастват, което възпрепятства реновирането на тъканите в организма и намалява капацитета за съпротива към вирусите и бактериите.

 

Витамин D

При недостиг на витамин D отслабва дейността на защитните клетки – макрофагите и лимфоцитите. На възрастните хора и на децата се препоръчва прием на рибено масло, богато на витамини А и D, както и на полиненаситени мастни киселини.

5 признака, че имате недостиг на витамин D >>>

 

Витамин С

Със своята антиоксидантна дейност витамин С предпазва мембраните на белите кръвни телца и увеличава съпротивата на организма срещу инфекциите. Биофлавоноидите, които улесняват усвояването на витамина от организма, не се съдържат в синтетичната му форма. Най-добре е да си го набавяте в натурално състояние от суровите плодове и зеленчуци.

 

 

Пчелно млечице срещу умората

Богато на витамини А, С и група В, на минерали, аминокиселини и олигоелементи, пчелното млечице подсилва защитните сили на организма и преборва умората.

Препоръчва се приемът му сутрин на гладно в продължение на един месец при прехода от есен към зима.

 

Желязо и цинк за тонизиран имунитет

 

Желязо

Недостигът на желязо се среща, за щастие не често, при малките деца, по време на пубертета, при жените, които страдат от обилна менструация, през бременността и при вегетарианците. Той се отразява на организма със спад на енергията и антибактериалната защита. Кръвните изследвания показват дали е необходим допълнителен прием.

Липсва ли ви желязо?>>>

 

Цинк

Много важен минерал за имунитета, цинкът позволява размножаването на белите кръвни телца с помощта на витамини В9 и В12. При повтарящи се инфекции и намален тонус на организма, допълнителният прием на цинк има много добър ефект.

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови