Изкушаващо е да влезете в топла сауна след тренировка или просто за да релаксирате по време на зимната си ваканция. Снежното време прави сауната още по-привлекателна.

Сауната - полезна или вредна? Ето какво е добре да знаете!
 © iStock

Всъщност посещението на сауна е познато в скандинавските страни отдавна. Там дори е практика да се посещава още от детска възраст. Но нови проучвания показват, че сауната може да крие някои рискове. 

Вижте какво трябва да знаете за сауната – какви са потенциалните ползи и вреди от нея и по-важното – кога не можете да я посещавате.

 

Правете разлика между сауна и парна баня?

И при сауната, и при парната баня човек се поти. Разликата е, че се използва различен тип топлина, за да се постигне този ефект. Въздухът в сауната е много сух, защото топлината идва от уред или от нагряти камъни. Температурата в парната баня е по-ниска, но пък влажността е 100%.

 

Ползи от сауната

Релаксация

Традиционно сауната е място за релакс. Пулсът се ускорява, кръвоносните съдове се разширяват, а притокът на кръв към кожата се повишава. Реакцията на тялото към топлината може да ви направи по-бдителни и да ви помогне да изпитате радост. Топлината отпуска мускулите ви, включително тези на лицето и шията. Идеален завършек след дълъг ден.

Добави описание

 

Облекчаване на болката

Тъй като кръвоносните съдове се отпускат и разширяват в сауна, притокът на кръв се увеличава и това може да помогне за намаляване на напрежението в ставите и облекчаване на възпалените мускули. Сауната помага при някои видове хронична болка, скованост и артрит. Но, преди да включите редовно посещение на сауна за облекчаване на болка, консултирайте се с лекуващия лекар как да подходите.

 

Рискове при посещение на сауна

Дехидратация

Пийте много вода, преди да посетите сауната. Не стойте прекалено дълго, за да не се дехидратирате. Симптоми на дехидратация, при появата на които веднага трябва да напуснете сауната, са:

 • главоболие
 • жажда
 • замаяност

Недоказани ползи – отслабване и токсини

Сред недоказаните ползи и заблуди за сауната е отслабването. Единственото тегло, което губите, е от вода. То ще се възвърне веднага след като се хидратирате.

Също не е доказано дали потенето е реален метод за детоксикация.

Не бива да разчитате на сауната за отслабване и пречистване на организма. Най-сигурният начин да постигнете подобен ефект е чрез здравословна диета и редовни упражнения. 

Добави описание

 

Кога не можете да посещавате сауна?

При някои заболявания и състояния не е препоръчително да посещавате сауна. Ако имате съмнения, консултирайте се с личния си лекар дали сауната е подходяща за вас, или трябва да потърсите алтернатива. не посещавайте сауна, ако:

 • страдате от астма или други заболявания на дихателната система
 • имате сърдечни проблеми
 • бременна сте
 • страдате от епилепсия
 • имате много високо или много ниско кръвно налягане
 • сте употребили алкохол
 • приемате стимуланти, транквиланти или други лекарства за психични състояния или заболявания

 

Преди посещение на сауна

Пийте много вода. Най-важното правило. Ако посещавате сауна за пръв път, започнете с престой от не повече от 15 минути. Постепенно, на всеки няколко посещения, увеличавайте престоя, докато стигнете до 30 минути. 

Преди да влезете в сауната:

 • свалете всички бижута
 • ако носите очила или лещи, свалете ги

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови