За хората с депресия празниците могат да бъдат особено стресиращи. Но има много съвети, които да следвате, за да направите сезона весел и ярък.

Ръководство за оцеляване по празниците за хора с депресия

 

 

Научете се да казвате „не“

Празниците са време от годината, когато хората имат очаквания за забавление, общуване и прекарване на време със семейството и приятелите. Понякога е трудно хората да кажат “не” на поканите. Не искате да нараните чувствата на някого все пак. Но това, може да искате да ограничите социалните си контакти, за да не се претоварвате. Стремете се да постигнете равновесие между времето, прекарано сами, където можете да се отпуснете и презаредете, и времето, което споделяте с други хора, където се изисква да общувате.

 

Празнична депресия – 5 съвета как да се справим >>>

 

Не променяйте бюджета си

Парите са друг източник на празничен стрес. От вас се очаква да похарчите пари и да подарите подаръци, извън обичайния ви месечен бщджет, но това неписано задължение може да наруши вътрешния ви комфорт и спокойствие. Освен това го има и стреса какъв подарък да купите, дали е подходящ, дали не е твърде евтин. Но не забравяйте, че понякога най-хубавите подаръци не са скъпите, а тези от сърце. Така че бъдете креативни и пригответе кутия с домашно приготвени бисквити или пък колаж от снимки, които освен че са оригинални подаръци, ами са и много бюджетни. 

 

Придържайте се към рутина

Ако имате определен график през седмицата, който следвате, като тренировки, вършене на определени задължения, занимания покрай децата и прочие, не го променяйте покрай празниците. Рутините помагат за нормализиране на живота ви, въпреки увеличаването на социалните дейности и изискванията през празничните дни. 

 

Празници без стрес – съвет за всеки ден от декември >>>

 

Добави описание

 

Грижете се за себе си

Хората са склонни да преяждат по време на празниците и след това се разстройват, защото са наддали на тегло. Алкохолът доказано допринася за депресията, въпреки че докато сте под въздействието му може да се чувствате по-щастливи. 

Получаването на достатъчно сън също е важно за хората с депресия. Ако не можете да спите, защото сте преяли и препили, няма да можете да функционирате на следващия ден. Изтощението влияе на настроението ви и способността ви да се справяте със стреса.

 

Управлявайте времето си

Дайте приоритет на дейностите, които ви зареждат, и отделете достатъчно време за себе си. Задайте реалистични очаквания за това, с което можете да се ангажирате, по отношение на партита и други събития. Не поемайте твърде много ангажименти и покани. 

 

Добави описание

 

Празници и досадни роднини – 5 съвета да преживеете Коледа >>>

 

Срещайте се с хора, с които се чувствате комфортно

 

Да се заобиколите с хора, с които се чувствате спокойни и весели е най-доброто, което може да направите покрай празниците. Дори и това да означава да изглеждате егоисти или пък социално дистанцирани. Просто се срещайте с хора, с които общуването ви върви с лекота и липсва какъвто и да било стрес. 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови