София. В Деня на светицата покровителка на УМБАЛ „Св. Екатерина“ ни напусна нейния основател и баща на кардиохирургията у нас проф. Александър Чирков. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Ръководството на болницата изразява своето прискърбие и най-искрени съболезнования към близките на проф. Чирков за огромната загуба не само за родното здравеопазване, но и за световната медицина.

„Проф. Чирков беше велик човек, надраснал времето си, благодарение на който се разви сърдечната хирургия у нас. Никога не е мислил само за себе си, а и за тези, които са покрай него. Той остави след себе си само хубави неща. Беше учител не само в кардиохирургията, но и в живота.“, сподели сегашният директор на болницата проф. Генчо Начев.
По думите му проф. Чирков, който е създател на УМБАЛ „Св. Екатерина“, е избрал името й вероятно защото светицата има отношение към страданията на хората и към това как да се помага.
Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на кардиохирургията, сърдечно-съдовите заболявания и трансплантации и създава една от най-модерните болници у нас и на Балканите.
По време на управлението си на УМБАЛ „Св. Екатерина“ той изгражда високопрофесионални кадри, осигурявайки им достъп за обучение до най-престижните международни медицински центрове, създава болнична база на световно ниво, въвежда железни медицински правила и норми.
Проф. Александър Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г. През 1966 г. специализира в Западен Берлин при известния кардиохирург проф. Бюхлер и остава да работи в Университетската болница, после се прехвърля в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Създател и дългогодишен изпълнителен директор на болницата ” УМБАЛ „Св. Екатерина“.
Проф. Чирков е президент на асоциацията на водещите лекари в България (1993), почетен член на Съсловното сдружение на съдовите хирурзи в България – (2003), Учредител на Асоциацията на Университетските Болници в Република България – (2003), Учредител и член на Българската Асоциация по белодробна и сърдечно-съдова хирургия–(2003), Председател и учредител на Националния Кардиологичен Клуб (2001-2005), има редица членства и в международни организации.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови