София. Ваксините не са като другите лекарства. Тук нещата, които се случват, са непредвидими, а някои и желани. Ние вкарваме един антиген в тялото, който трябва да произведе имунен отговор. Тези неща, които могат евентуално да се случат, това е показател , че организмът реагира правилно и изгражда имунитет. Това е нормалната реакция на организма. Това каза директорът на „Бул Био“ Румен Кофинов в предаването „Неделя 150“ по БНР. Той посочи, че обикновено реакции се наблюдават в големите клинични проучвания във фаза 3.

Румен Кофинов обясни, че на този етап „Бул-Био“ няма да произвежда COVID ваксини. „Причината е, че всяка ваксина си има своя специфика, всяка фирма си има своето „ноу-хау“ и своят натрупан опит през годините, въз основа на който се произвеждат ваксините.Производствените процеси при ваксините са доста различн“, допълни той.
Румен Кофинов коментира и причините, за да бъдат дадени 22 милиона лева на „Бул Био“.
„Основното е, за да се изгради производствена линия на БЦЖ ваксина. БЦЖ ваксината е основна за цял свят, която произвежда „Бул Био“. Българската БЦЖ ваксина е ваксина е световен златен стандарт на Международния институт по биологичните стандарти във Великобритания от 2010 година. Всички други БЦЖ ваксини в света се сравняват с нашата ваксина. Нашата БЦЖ ваксина е лицензирана от Световната здравна организация от 1991 година и се изнася по цял свят. Препоръката на СЗО е да вдигнем производствения капацитет за БЦЖ ваксината и да изградим втора допълнителна производствена линия. Ние имаме лицензиране ваксини за дифтерия, тетанус и кофклюш лицензирани от СЗО от 2006 година и сме основен износител за тях, за UNICEF“, посочи той.
Директорът на „Бул-Био“ определи чипирането като абсурдно: „Това с чипирането, което е абсурдно и комично, тъй като ваксините, които ще дойдат, ще дойдат във флакони за 5 или10 дози. Представете си как един лекар ще успее един лекар ще успее да уцели чипа за един човек, а няма да изтегли пет чипа и да ги предложи на един, а останалите четири да останат без чипове“.

Относно това колко надеждни са COVID ваксините той посочи: „Технологията, по която се произвежда ваксината, е известна поне то 10 години. В този случай се сменя една информационна РНК с друга информационна РНК. По този начин в най-кратък срок се използва съществуваща възможност за производство на ваксина. По този начин е произведена ваксината, нещата са напълно предвидими“.

Румен Кофинов обясни и за това кой ще носи отговорност при нежеланите реакции след ваксинирането.
„По принцип основно задължение на фирмата производител или притежателя на разрешението за употреба е да събира всички реакции, които се случват с ваксините. Ако случайно някоя малка фирма няма представителство в някоя държава, то тогава тези отговорност се поемат от съответната Изпълнителна агенция по лекарствата и тя събира нежеланите лекарствени реакции. За Европейския съюз това нещо се събира в България и се предава на централно ниво в Европейската агенция по лекарствата, където се анализира по всички данни“, обясни той.

Директорът на „Бул-Био“ каза, че би се ваксинирал първи, ако няма спекулации с това. Той посочи, че всеки трябва да прецени какво би рискувал.

„Трябва всеки сам да прецени на себе си. Какво би рискувал ? Да му се сложи ваксина и на практика да не му се случи нещо или да рискува да заболее, да получи усложнения на важни органи и системи като сърдечно-съдова, бъбреци, бял дроб.Рискува да влезе в болница, да бъде включен на кислород. Аз лично предпочитам да съм, здрав и да бъда ваксиниран. Ваксините са доказани през годините как са изкоренили много инфекциозни заболявания“, обясни Румен Кофинов.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови