Народната медицина силно препоръчва натуралния сок или отварата от райска ябълка като средство за отхрачване, а заради наличието на йод в плода – и при лечение на тиреотоксикоза / заболяване на щитовидната жлеза/.

Плодът се прилага и при укрепване и подсилване на организма, при прекарани тежки заболявания, както и се препоръчва като профилактично срещу срещу болестта скорбут.

Знае се, че сокът на райската ябълка има добре изразени бактерицидни свойства, например срещу бактерията коли и златистия стафилокок. Ето защо народната медицина препоръчва плода като средство за лечение при стомашно-чревни проблеми, особено когато става дума за храносмилателни разстройства.

Месестата част на плода на райската ябълка, както и листата й, се прилагат като лапи при абцеси, защото оказват добър ефект при зарастване на рани.

Същевременно прахът от изсушените и стрити ситни листа е отлично кръвоспиращо средство за външно приложение, а при вътрешен прием действа като диуретично и хипотензивно средство.

Ако страдате от диария, дизентерия, особено ако се редува с треска, може да използвате отвара от дървесната кора на райската ябълка. Същата отвара е добро средство и при възпаления в устната кухина, където се предлага под формата на гаргара.

Как се прави отвара от плод или дървесна кора?

Нужни са ви 10 грама плод или изсушена кора /надробена/, която се поставя в емайлиран съд. Залива се с 200 мл. вряла вода и се поставя да ври на водна баня около 10 минути. След сваляне от огъня се прецежда и се пие по 1 супена лъжица 3 пъти на ден, преди хранене. Тази отвара може да се съхранява в хладилник няколко дни.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *